Raed Arafat, anunțul momentului pentru cetățenii vaccinați anti-Covid-19 cu două doze. În ce condiții rămâne valabil certificatul verde

Raed Arafat, anunțul momentului pentru cetățenii vaccinați anti-Covid-19 cu două doze. În ce condiții rămâne valabil certificatul verde
Raed Arafat, șeful DSU

Raed Arafat a vorbit despre valabilitatea certificatului verde și a celui Covid în contextul epidemiologic actual. Șeful DSU a făcut referire în mod special la persoanele care sunt vaccinate cu două doze și la cele care urmează să se imunizeze anti-Covid. Acesta a explicat că, în viitor, prelungirea valabilității acestor documente va depinde de o singură condițe.

„Sunt unele țări care au luat această măsură”

Raed Arafat a explicat că este posibil ca în viitorul apropiat, certificatul verde să fie valabil doar pe baza a trei doze de vaccin. Potrivit șefului DSU, anumite țări din Europa au introdus deja obligativitatea dozei trei, însă în România nu au existat însă discuții clare legate de acest subiect. Medicul a subliniat că în această discuție este vorba despre certificatul verde care asigură exclusiv călătoriile în Uniunea Europeană, și nu de cel privind accesul în localuri sau activități.

„Ce am vorbit eu se referea la decizia la nivel european, că poate urmează să se ia. Eu am dat exemple care au aplicat această regulă și aici vorbim de Austria, Israel, și Franța începe să aplice acest lucru.

Ideea este că la un moment dat este posibil să se ia o decizie ca valabilitatea certificatul verde să se termine. Și aici vorbim de certificatul verde european care ne permite să circulăm fără să avem probleme.

Acest certificat este posibil să se ajungă să fie prelungit numai dacă ai a treia doză. Sunt unele țări care au luat această măsură mai devreme și au început să o aplice la intrarea în țările respective, mai ales în anumite zone”, a explicat Raed Arafat, la Antena3.

Motivul introducerii dozei a treia de vaccin

Raed Arafat a dorit să lămurească aceste decizii stabilite în Europa, explicând că scopul acestor noi reguli nu sunt implementate pentru a le pune piedici oamenilor, ci mai degrabă, pentru a-i proteja de riscurile la care se expun din cauza pierderii imunității.

Conform studiilor, după o anumită perioadă de la vaccinarea cu două doze, imunitatea organismului în fața virusului, în special în fața variantei Omicron, scade, iar cetățenii pot deveni din nou vulnerabili la contactul cu Covid-19.

”Nu este vorba despre aceste certificat. Este vorba despre ce se întâmplă pe plan european și internațional. Este posibil ca, la un moment dat, la nivelul Uniunii Europene să se ia o altă decizie.

Toate aceste decizii se iau pe bază științifică. De ce se ia această decizie? Nu ca să chinuiască oamenii. Se ia această decizie pentru că au apărut studii clare că cei care au doar două doze și la care a trecut un anumit timp de la momentul în care au primit cea de-a doua doză, au imunitatea scăzută mai ales față de noua variantă.

Motiv pentru care se impune, dacă vor să aibă o protecție cât de cât eficientă împotriva formelor grave, împotriva infectării, atunci vor trebui să primească a treia doză. Astea sunt studiile apărute recent și toate demonstrează același lucru”, a concluzionat Raed Arafat.