Raed Arafat, anunțul momentului despre carantinarea Bucureștiului. Decizia autoritățile după ce rata de infectare a ajuns la 9,64 la mia de locuitori

Raed Arafat, anunțul momentului despre carantinarea Bucureștiului. Decizia autoritățile după ce rata de infectare a ajuns la 9,64 la mia de locuitori
Raed Arafat, anunț important despre carantinarea Bucureștiului

Raed Arafat a răspuns ieri seară la una dintre intrebările care îi frământă cel mai tare pe bucureșteni. Intră sau nu în carantină capitala României, având în vedere că rata de infectare a ajuns la 9, 46 la mia de locuitori, iar în spitale nu mai există locuri pentru bolnavii Covid-19. Ei bine, șeful DSU a oferit un răspuns care îi va lua pe mulți prin surprindere.

„Ar avea un impact major”

Ei bine, surpriza zilei este că București nu va intra pentru moment în carantină, nefiind luată în calcul această soluție, din cauza consecințelor cu impact major. Potrivit declarațiilor făcute ieri seară de către medicul Raed Arafat, autoritățile au evitat să ia această măsură drastică, în speranța că cetățenii vor conștientiza pericolul și vor fi mai atenți cu privire la evitarea transmiterii comunitare a virusului.

„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină. Şi aţi văzut, se iau măsuri, sunt măsurile de 3 la mie, de 6 la mie, de 7,5 la mie, dar se evită totuşi carantinarea unei capitale, care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a afirmat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă există totuși un prag stabilit, la care carantina ar putea fi introdusă ca și restricție anti-Covid-19, șeful DSU a refuzat să ofere informații legate de acest lucru, insistând asupra faptului că această decizie este strâns legată și influențată de mai mulți factori și instituții. Acesta a făcut încă o dată apel la cetățeni pentru a respecta măsurile de siguranță și restricțiile anti-Covod-19 deja existente.

„Nu dau praguri, pentru că ştiţi că e un calcul mai complex care se face cu INSP-ul, aşa că rămâne să vedem care vor fi datele şi monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii totuşi să respecte, cu toţii să respectăm măsurile care se recomandă, ca să reuşim să controlăm situaţia”, a dezvăluit Raed Arafat, luni seară.

Raed Arafat a intrat azi în direct la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani, unde a vorbit despre noile măsuri. Acesta a declarat:

”Anunțul este unul normal în situația în care te afli la o limită. Să protejezi oamenii care nu sunt în situația de a avea nevoie de o operație imediată să intre într-un spatiu care are potențial de contagiozitate. Trebuie să îți coordonezi resursele în astfel de situație. Reduci din activitatea electivă și rămân urgențele, dacă medicul decide că un caz poate fi amânat. Sa vedem azi câte cazuri vom avea, dar nu vedem niciun plafon, noi ca sistem sanitar trebuie să ne pregatim tot mai mult.

Cu ministerul Sănătății suntem în premanentă legatură, se discută peste tot, ca sa facem față la ce vine. Sunt mai multe măsuri luate împreună cu Ministerul Sănătății, ca să manageriem un numar cat mai mare de cazuri. Putem apela si la unele echipamente, România are 270 de ventilatoare, prin programul Rescue. Epuizarea medicilor este. Avem un război, soldații sunt medicii, este un razboi în mers, nu putem să spunem într-un război că soldații au obosit.

Sunt unele soluții, spre exemplu să se treaca la ture: lucrezi 12 ore, te odihnești 24. Trebuie măsuri speciale. Nu mă astept să carantinăm, dar oamenii trebuie să respecte măcar recomandarile menite să reducă mișcarea. Sunt măsuri luate, dar trebuie respectate. Am văzut imagini la sfârșitul săptămânii unde un club celebru a sărbîtorit toată noaptea, asta este o dovada de iresponsabilitate. Masca este obligatorie sa fie purtată”, a spus azi Raed Arafat, la Neatza cu Răzvan și Dani.

În ce spații publice va fi obligatorie purtarea măștii de protecție

În cursul zilei de ieri, Lucian Bode a transmis că ordinul de ministru prin care va fi reglementată purtarea măștii în spații publice la incidențe de peste 6 la mia de locuitori va fi gata în maximum două zile. Acesta a afirmat că purtarea măștii de protecție în parc sau atunci când desfășori o activitate sportivă în cadrul unui grup de cel mult zece persoane este anormală și, că cel mai probabil, masca va fi obligatorie în spațiile aglomerate.

„Vom veni cu acel ordin comun, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Sănătăţii, astăzi, cel mai târziu mâine de dimineaţă, dar eu cred că în cursul zilei de astăzi, în care vom explica exact care sunt excepţiile. Este anormal să porţi mască în momentul în care te plimbi prin parc, este anormal să porţi mască în momentul în care participi împreună cu zece prieteni, maxim, cum prevede legea, la o activitate sportivă”, a transmis Lucian Bode.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI