Raed Arafat, anunțul care ne dă fiori, în plin sezon estival: „Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții”

Raed Arafat, anunțul care ne dă fiori, în plin sezon estival: "Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții" Sursă foto: George Călin, Inquam Photos

Veste tristă pentru milioane de români. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat duminică seara că există posibilitatea ca România să se întoarcă la restricțiile dinaintea relaxării, în condițiile în care numărul cazurilor va crește ca și până acum.

Adio mare și munte? Răspunsul oferit de Raed Arafat

Raed Arafat vine cu vești bune și mai puțin bune. Pe de-o parte, secretarul de stat în MAI a explicat la Digi24 că o restricție totală este imposibilă în acest moment, dar în același timp, există posibilitatea unor restricții locale care să țină sub control zonele grav afectate.

Știți care este treaba? Nu știu dacă mai e posibil să spuneți Stop la mare! acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru. Nu mai avem”, a afirmat Raed Arafat în contextul în care deplasările între localități ar putea fi restricționate.

Pe de altă parte, Raed Arafat a confirmat că impunerea anumitor restricții este recomandată să aibă loc izolat, acolo unde situația o impune: „Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”, a confirmat la Digi24 șeful DSU.

Care sunt zonele cele mai afectate de COVID-19

Fiind întrebat dacă există riscul interdicției cetățenilor la mare sau la munte, Raed Arafat s-a arătat rezervat. Acesta trage un semnal de alarmă privind creșterea explozivă a cazurilor în anumite zone. În această situație, potrivit lui Raed Arafat, autoritățile vor lua măsuri pentru izolarea rapidă a acestor orașe.

Acum, să vin să mă pronunț pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac. N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate. Este posibil să se impună anumite restricții în anumite zone”, a spus șeful DSU, precizând că în acest moment autoritățile nu au în discuție așa ceva.

În România, în acest moment, există cinci puncte “fierbinți” în care cetățenii sunt în pericol. Acestea sunt București, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, la care se adaugă Galați.

Dacă continuă această creștere, dacă continuă situația așa, este posibil să se ia anumite măsuri, pe alocuri, pe anumite zone. Asta nu s-a discutat, dar normal că trebuie discutat și în cadrul Grupului tehnico-științific, și la toate nivelurile, ca să se vadă de fapt ce trebuie făcut pentru a opri răspândirea mai departe”, a declarat Raed Arafat, potrivit digi24.ro.

Raed Arafat nu a oferit un număr exact de cazuri de la care s-ar impune aceste restricții, însă a vorbit despre o “continuă creștere” care ar conduce la aceste măsuri drastice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI