Raed Arafat, anunț înfricoșător pentru cetățeni. Ce se întâmplă cu toate aceste localități din România

Raed Arafat, despre situația critică a României

Noul coronavirus provoacă o stare de alertă în toată lumea, iar România se află printre țările care traversează o perioadă de creștere accelerată a cazurilor. Din acest motiv, autoritățile competente cu gestionarea acestei situații de criză din România au susținut în cursul serii de ieri o ședință de Guvern în care s-au analizat ultimele date referitoare la situația actuală a pandemiei în toate zonele țării. Raed Arafat a anunțat câte localități se află în scenariul roșu și câte zone au depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori.

Câte localități au o rată de incidență depășită

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat în cadrul ședinței de miercuri seară situația actuală a localităților din România. Din păcate, cifrele sunt îngrijorătoare, astfel că tot mai multe localități au depășit rata de incidență a cazurilor de 3 la mia de locuitori.

Medicii nu mai fac față numărului mare de pacienți
Medici în spitale Sursă foto: Vladimir Pesnya / Sputnik

Autoritățile locale au luat măsurile necesare pentru aceste situații de urgență, astfel că în 368 de localități au fost introduse restricțiile drastice, printre care purtarea obligatorie a măștilor de protecție, închiderea restaurantelor și a localurilor, dar și desfășurarea învățământului în mediul online.

„În acest moment avem 368 de localități care au depășit 3 la mia de locuitori, unde Comitetele Județene au aplicat deja regulile prevăzute în hotărârea de guvern, adică obligativitatea portului măștii, închiderea unor activități temporar, precum restaurante în interior, cinematografe, trecerea pe învățământ online”, a declarat Arafat, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Raed Arafat, în ultimele 24 de ore, numărul acestor localități a fost cu 15 mai mare decât în ziua precedentă.

În cadrul aceleiași ședințe, Ludovic Orban a specificat că această situație trebuie urmărită, iar dacă nu există îmbunătățiri vizibile, resticțiile vor deveni și mai dure.

Câte localități se află în scenariul roșu

Carantina în România începe să ia amploare, asta după, ce Raed Arafat a anunțat ieri, că nouă localități se află în scenariul roșu, putând să iasă din casă exceptional, pe bază de declarație pe propria răspundere. Dintre cele nouă, trei localități se află în județul Maramureș, două în județul Cluj, două în județul Neamț, una în județul Galați și una în județul Constanța.

Secretarul de stat în MAI trage un semnal de alarmă cu privire la zonele carantinate, susținând că nu garantează cu privire la respectarea regulilor impuse de autorități. Raed Arafat a menționat faptul că există o retincență la nivel local, cetățenii nefiind total asumați cu privire la respectarea restricțiilor din scenariului roșu.

„Se simte o reticență în unele zone de carantină, acolo unde rata de infectare a depășit și 8, și 9 la mie. (…) la Odorheiul Secuiesc, astăzi (miercuri – n.r.) am avut o discuție cu DSP în timpul videoconferinței și am cerut reanalizarea situației acolo, pentru că se vede, totuși, că sunt zile în care avem în continuare în care vin 20 și ceva de cazuri pe zi aproximativ”, a mai spus Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI