Raed Arafat, anunț important către toți românii. Ce sfat a transmis șeful DSU

Raed Arafat, anunț important către toți românii. Ce sfat a transmis șeful DSU
Raed Arafat anunță restricții de călătorie

O nouă variantă a coronavirusului, potențial mai transmisibilă, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, a determinat o nouă rundă de restricții de călătorie în întreaga lume și a stârnit îngrijorare cu privire la ceea ce ar putea urma în pandemie. OMS a desemnat vineri tulpina, numită acum Omicron, ca fiind o variantă îngrijorătoare. OMS a declarat că sunt în curs de desfășurare mai multe studii. În același timp, consilierii continuă să monitorizeze varianta. În acest context, șeful DSU Raed Arafat a ieșit într-o conferință de presă, vorbind despre această variantă și despre noile restricții de călătorie.

Tulpina Omicron, o variantă îngrijorătoare a virusului

În timp ce oamenii de știință spun că există motive de îngrijorare în legătură cu această variantă. Aceștia subliniază că încă nu se știu multe lucruri. Inclusiv dacă tulpina Omicron este într-adevăr mai contagioasă. Nici dacă provoacă o boală mai gravă sau care ar putea fi efectele sale asupra eficacității vaccinurilor.

Deși acest lucru este îngrijorător, așa cum a indicat OMS, specialiștii cred că trebuie făcut un pas înapoi și să aștepte rezultatele științifice în această privință, conform CNN.

Tulpina Omicron  a fost identificată până în prezent în Africa de Sud, Botswana, Hong Kong și Belgia. Un specimen de la primul caz cunoscut al variantei din Africa de Sud a fost colectat la 9 noiembrie, a anunțat vineri OMS.

În prezent, numărul de cazuri cu tulpina Omicron pare să crească în aproape fiecare provincie a țării, a precizat OMS. Africa de Sud a vaccinat complet mai puțin de 36% din populația adultă. Rata de noi vaccinări a scăzut în ultimele zile, potrivit departamentului de sănătate al țării.

Raed Arfat anunță restricții pentru călătoriile din Africa de Sud

Bazându-se pe datele deja cunoscute, șeful DSU Raed Arafat a anunțat astăzi noi restricții. În special pentru cei care vin dinspre Africa de Sud, Hong Kong sau Belgia. Secretarul de Stat a mai spus că cei veniți din aceste state vor intra obligatoriu în carantină de 2 săptămâni.

”Să calculăm foarte bine orice deplasare și să fie doar cele esențiale, dacă se poate să fie evitată… Să ne gândim că prima zonă unde este posibil să se extindă va fi cea limitrofă…

Trebuie să fie atenți cei care se deplasează, oricând regulile pot fi schimbate, nu avem timp de așteptare, când se ia hotărârea se și aplică”, a precizat Raed Arafat.

În afară de Africa de Sud, în lista roție au mai fost adăugate următoarele state:

  • Botswana,
  • Eswatini,
  • Lesotho,
  • Mozambic,
  • Namibia,
  • Zimbabwe.

Toate aceste state sud-africane au deja infecții cu tulpina Omicron. Din acest motiv s-a decis introducerea lor pe lista roșie. La nivel mondial, spun specialiștii, sunt câteva zeci de cazuri. Se pune problema unei infectări mult mai rapide și mai rezistente decât varianta de până acum, Delta.

Tulpina Omicron  a fost identificată prima dată în Africa de Sud

De asemenea, oficialii sud-africani au declarat inițial că a existat un caz confirmat la un călător din Africa de Sud către Hong Kong. Vineri, autoritățile sanitare din Hong Kong au identificat un al doilea caz cu tulpina Omicron. Acesta a fost depistat la călătorii care se întorceau la același etaj al unui hotel desemnat pentru carantină.

Autoritățile sanitare au ordonat ca cel puțin 12 persoane aflate în camere învecinate să fie supuse testului Covid-19 obligatoriu. Ulterior au fost băgate la două săptămâni de carantină într-un centru guvernamental.

Tot vineri, guvernul belgian a declarat că o persoană care a călătorit recent din Egipt și care nu a fost vaccinată, a fost testată pozitiv cu tulpina Omicron. Astfel s-a marcat primul caz din Europa. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a declarat vineri că, având în vedere:

„Potențialul de scăpare a imunității și avantajul potențial crescut de transmisibilitate al variantei în comparație cu Delta. Există un risc ridicat spre foarte ridicat ca aceasta să se răspândească în Europa.”

Dr. Anthony Fauci a declarat vineri pentru CNN că „nu există niciun indiciu” că varianta se află în SUA în acest moment, spunând că „pare să fi fost restricționată”, dar orice este posibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI