Raed Arafat, anunț categoric despre testarea săptămânală obligatorie pe bani proprii. Ce angajați sunt vizați

Raed Arafat, anunț categoric despre testarea săptămânală obligatorie pe bani proprii. Ce angajați sunt vizați
Raed Arafat, despre testarea obligatorie Sursă foto: reuters

Raed Arafat anunță testarea obligatorie pentru anumite categorii de angajați care aleg să nu se vaccineze. Potrivit șefului DSU, importanța sănătății publice este prioritară, iar angajații care nu corespund cu aceste valori ar putea întâmpina probleme la locul de muncă. La scurt timp după declarațiile fostului ministru al Săntății, șeful DSU vine cu recomandări categorice pentru angajații din sectoarele esențiale.

„Dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu”

Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la vaccinarea obligatorie sau, în cel mai rău caz, a testării obligatorii în rândul personalului din sectoare esențiale. Invitat la Digi24, șeful DSU a fost întrebat dacă medicii, militarii și profesorii ar trebui vaccinați obligatoriu.

Răspunsul acestuia a venit fără echivoc, oferind chiar și exemplul altor țări care obligă angajații să se vaccineze sau să se testeze săptămânal pe bani proprii.

„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim.

Sunt țări în Europa care au mers pe vaccinare obligatorie, și sunt țări din Europa care au zis – OK, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână și nu pe finanțarea statului. Astea sunt concluziile în mai multe state, și cred că este normal”, a explicat secretarul de stat în MAI, potrivit sursei citate.

Persoana nevaccinată, un pericol pentru cei din jur

Potrivit medicului, în cazul în care un angajat nu este vaccinat, testarea îl ajută să se protejeze pe el, dar și pe cei din jurul său. Pe de altă parte, orice persoană vaccinată este mult mai protejată decât una nevaccinată, astfel că vaccinarea rămâne varianta cea mai bună pentru a oferi o siguranță individuală, dar și colectivă.

„Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive: unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte.

Vaccinarea rămâne soluția optimă, pentru că în secunda în care te vaccinezi, și ești vaccinat, ești protejat mult mai bine decât dacă ești doar testat. Testarea nu-ți oferă protecție. Înseamnă că ești vulnerabil mai departe, riști să te îmbolnăvești. Asta e logica statelor care au zis obligatoriu vaccinare, nu acceptăm testare.

Pentru că în spital ești vulnerabil să te infectezi, la muncă, dacă ești pe o mașină a SMURD-ului, Ambulanță ești cu risc să te infectezi, și atunci trebuie să te vaccinezi, ca să te avem permanent și să nu te pierdem, să ajungi în terapie intensivă, și am dat exemplul colegului care a decedat la Bistrița, la 44 de ani, fiind nevaccinat. Mai sunt și alte cazuri de tineri care au decedat în ultima perioadă, nevaccinați fiind.

Așa că minim vaccinare obligatorie sau testare obligatorie. Eu cred că este o chestiune logică și normală”, a adăugat Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI