EXCLUSIV Radu Banciu a primit lovitura din cauza discursului împotriva ungurilor. Câți bani trebuie să plătească

EXCLUSIV Radu Banciu a primit lovitura din cauza discursului împotriva ungurilor. Câți bani trebuie să plătească
Radu Banciu se luptă prin tribunale pentru a scăpa de amenda primită pentru discurs antimaghiar

Radu Banciu a pierdut prima fază a procesului intentat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Asociației pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”. Radu Banciu solicitase judecătorilor de la Curtea de Apel București să decidă anularea actului administrativ Hotărârea nr. 906/11.12.2019.

Lovitură dură pentru Radu Banciu! Discursul împotriva ungurilor l-a ajuns din urmă

„Respinge acțiunea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel București, sub sancțiunea nulității. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin intermediul grefei instanței, azi, 14.10.2020”, se arată în soluția pronunțată de instanță.

În baza unei plângeri formulate de o organizație din Sfântu Gheorghe – Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”, realizatorul TV Radu Banciu a fost amendat  pentru discursul antimaghiar pe care l-ar fi avut într-o ediție a emisiunii „Lumea lui Banciu” difuzată anul trecut pe B1 TV. Amenda aplicată de CNCD a ajuns la 5.000 de lei. În plângerea asociației din Sfântu Gheorghe se afirmă că „Radu Banciu distribuie aceleași informații false și instigatoare la ură contra etnicilor maghiari”. Radu Banciu a mai fost amendat în trecut din cauza pozițiilor exprimate contra ungurilor.

  • Motivele pentru care postul B1 TV a fost amendat se regăsesc în Decizia nr. 373 din 28.05.2020.

„În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării unor înregistrări, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat prevederile articolelor 47 alin. (3), 64 alin. (1) lit. a) și b), 67 și 70 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul audiovizualului), potrivit cărora:

– art. 47 alin. (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
– art. 64 alin. (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

  1. a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
    b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

La începutul emisiunii, în intervalul orar 23.00 – 23.35, Radu Banciu a comentat un articol referitor la declarațiile președintelui Klaus Iohannis despre proiectul legislativ privind autonomia Ținutului Secuiesc. Nu a fost prezentat un punct de vedere din partea comunității maghiare și nici nu s-a precizat dacă reprezentanți ai comunității maghiare au fost contactați pentru a-și exprima un punct de vedere.”

Radu Banciu, lovitură dură după discursul împotriva ungurilor
Radu Banciu, lovitură dură după discursul împotriva ungurilor

Radu Banciu a fost amendat după ce a comentat un articol la tv

„Minoritatea maghiară din România are cele mai multe drepturi dintre toate minoritățile existente în Europa, iar această autonomie, că noi cunoaștem un pic mai bine lucrurile, este de facto în acest ținut. Asta mă și întrebam lunile și săptămânile trecute, dar oare de ce mai aveau nevoie de ea și pe hârtie atâta timp cât ea există de treizeci de ani acolo? Că dacă vă duceți la Odorheiul Secuiesc, nu se vorbește decât în limba maghiară. Dacă nu vorbești în limba maghiară, nu te servește nimeni acolo. Nu te obligă nimeni, nici măcar CNCD, nu te poate obliga să faci alianță bătută în cuie, toată viața ta, cu UDMR. Trebuia să li se spună: domne, niciun partid românesc, pentru că v-am citit textul. Măh, eu le transmit românilor, dacă citiți vreodată textul ăsta, vă aruncați de la fereastră! Deci nu se poate suporta. Dar nu numai de către un român, ci de niciun om normal în Europa asta. Și încă o dată, îndemn presa, înainte de a mă trage pe mine la răspundere, să publice, domne, textul autonomiei, proiectul autonomiei Partidului Unității Democrate a Maghiarilor din România, să vadă toată țara despre ce e vorba acolo! Și după aia judecați-mă pe mine și absolviți-i pe UDMR-iști, dacă vreți!”
Radu Banciu

Între timp, Radu Banciu a plecat de la B1 TV după aproape zece ani de activitate, motivul fiind că realizatorul se mai ocupa în același timp și de o emisiune zilnică pe canalul Look Plus. Și fiind nevoit să aleagă, Radu Banciu a ales emisiunile de comentarii sportive de la postul concurent.