RADET în faliment. Cum te va afecta acest lucru și cum de s-a ajuns aici

de: Daniel Ștefan
14 02. 2019

RADET ar putea intra în faliment, iar distribuirea agentului de termoficare ar putea avea de suferit. Primarul Capitalei Gabriela Firea spune că bucureștenii nu au de ce să-și facă griji cu privire la căldura din casele lor.

Bani tăi pe căldura din această iarnă s-ar putea duce pe apa sâmbetei dacă RADET intră în faliment, ca urmare a disensiunilor care există între această instituție și ELCEN, ANAF, Ministerul Energiei și Primăria Capitalei.

Conform unui mandat al ANAF, ELCEN a cerut din nou amânarea votului pe planul de reorganizare, dar judecătorul sindic a respins cererea. Judecătorul sindic este judecătorul care pronunță și judecă hotărârea de deschidere a procedurii de insolvență.

„Am aflat de la reprezentanţi ai Ministerului Energiei că ELCEN, pe baza unui mandat validat de ANAF, principalul creditor al ELCEN, va solicita din nou, pe data de 22 februarie, prorogarea votului pe Planul de reorganizare a RADET. La ultima şedinţă, judecătorul sindic a respins cu fermitate prorogarea cerută de ELCEN şi a dat si o amendă drastică, solicitând imperativ votul pe Plan, în caz contrar urmând să declanşeze falimentul. Aceste aspecte sunt cunoscute atât de către reprezentanţii Ministerului Energiei, cât şi de cei ai ELCEN şi ANAF. Mai clar, mandatul primit de la Ministerul Energiei şi validat de ANAF va duce direct RADET-ul în faliment, şi, pe cale de consecinţă, ELCEN-ul”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Cum te „salvează” Firea de la a tremura de frig în casă

Gabriela Firea spune însă că n-ai de ce să-ți faci griji pentru că nu se opri termoficarea locuințelor racordate la RADET.

„În primul rând, îi asigur pe bucureşteni ca furnizarea agentului termic nu este în pericol! Vom lua toate măsurile legale pentru continuitate, aşa cum prevede legea, fiind infrastructură critică. Am făcut tot ceea ce este profesional şi omeneşte posibil atât pentru salvarea RADET– instituţie a Municipiului Bucureşti, cât şi a ELCEN, companie aflată în subordinea Guvernului României”, a spus primarul general al Bucureștiului.

„Am acceptat inclusiv sa plătim o suma imensă, 230 milioane de euro, creanţa ANAF asupra ELCEN, tocmai pentru a unifica cele două sisteme, cel de producţie al energiei termice, gestionat de ELCEN, cu cel de transport şi distribuţie, gestionat de RADET, în interesul cetăţenilor. În toată ţara, CET-urile au fost transferate gratuit către primării. În Bucureşti, nu se poate realiza acest transfer nici cu bani mulţi!”

În mod evident, n-ar ratat prilejul de a-l acuza iar pe Liviu Dragnea de implicarea sa indirectă în această problemă, cu scopul de a o chinui pe ea:

„Iată ce înseamnă răzbunarea politică la un alt nivel. Săptămâna trecută, Dl. Dragnea – cel care conduce de facto Guvernul şi ţara -, a impus Ministerului de Finanţe să ne taie bugetul cu un sfert, faţă de anul trecut. Săptămâna aceasta, acelaşi Dl. Dragnea, prin reprezentanţi guvernamentali, duce în faliment RADET şi ELCEN, prin faptul că ELCEN şi ANAF – cu o proaspătă conducere -, refuză aprobarea Planului de reorganizare.”

Cum a ajuns RADET în pragul falimentului

Sunt mai multe cauze prin care RADET a ajuns acum să fie în pragul falimentului:

  • Cea mai evidentă este datoria imensă de peste patru miliarde de lei, mare parte cuvenită către ELCEN;
  • S-a ajuns la o datorie atât de mare din cauza neplății subvențiilor sau plata cu întârziere a acestora, care au dus la un cumul de penalități;
  • RADET a avut termen prea scurt de plată a facturilor către ELCEN și au fost plătite mai întâi penalitățile și abia apoi datoria de bază;
  • Sistemul de termoficare este vechi. Peste 80% din instalațiile de transport și distribuție a energiei termice este veche de peste 25 de ani (unele chiar de 50 de ani). Intervin pierderi de agent termic;
  • Lucrările de mentenanță și de reparație au fost insuficiente, dar costisitoare.

Sunt doar câteva cauze. Vezi AICI mai pe larg despre ce este vorba.