Ministerul rus al Apărării ar putea trimite sisteme de rachete Hermes și alte vehicule blindate în Siria pentru a contracara tancurile Turciei. Potrivit Avia.Pro, sistemul de rachete era deja testat pe teritoriul aflat sub controlul Republicii Arabe Siriene.
Rusia a prezentat nu de mult sistemul de rachete antitanc de mare precizie Hermes de nouă generație, la Forumul Internațional Militar și Tehnic al Armatei-2020 din august. Racheta complexului Hermes are un sistem autonom de dirijare potrivit principiului ”lovește și uită”, cu o probabilitate distructivă de 98-99% și cu raza de tragere peste orizont de până la 100 de kilometri.
Luând în considerare că Rusia a lansat acest sistem care ar putea fi folosit împotriva Turciei, nu este greu de desprins ideea că cele două națiuni au o relație complexă, aflată la granița dintre ură și iubire. Turcii și rușii sunt la cuțite în Siria, pentru că Siria menține relații strânse cu Moscova, în vreme ce Turcia a devenit mai agresivă în regiune.
În pofida acestei relații de neînțeles, Turcia este unul dintre cei mai buni clienți ai Moscovei când vine vorba despre echipamente militare, iar decizia lor de a lua de la turci rachetele S – 400 i-a supărat pe partenerii NATO ai Turciei, mai ales Statele Unite. Cât despre locul de testare, Rusia a folosit Siria ca teren de testare pentru multe dintre armele sale, astfel că nu ar fi uimitor ca Moscova să încerce noul sistem anti tanc în regiune.
Rusia este singura națiune care are rachete hipersonice, a declarat Putin la finalul anului trecut. Liderul de la Kremlin a subliniat că armata rusă poate distruge orice sistem antibalistic existent sau care poate fi instalat de Statele Unite în Europa ori în altă zonă a lumii.
„Anul acesta, Statele Unite practic au distrus Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), de aceea trebuie să monitorizăm posibila instalare a unor sisteme de rachete în diverse zone din lume”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Sputnik, potrivit Mediafax.
Oficialul a precizat că rachetele Avangard depășesc de 20 de ori viteza sunetului, iar cele Kinzhal de zece ori, putând transporta chiar focoase convenționale sau nucleare.
„Sistemul Avangard este o armă a viitorului, capabilă să treacă atât dincolo de sistemele antibalistice existente, cât şi de cele viitoare”, a afirmat Vladimir Putin, conform agenţiei Associated Press.