Rabla 2019, inaugurat miercurea, dar începe vinerea. De ce s-a dus ministrul Grațiela Gavrilescu tocmai la Titu

Rabla 2019, inaugurat miercurea, dar începe vinerea. De ce s-a dus ministrul Grațiela Gavrilescu tocmai la Titu

Încep programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Însă, nu imediat. Sau nu imediat după lansare.

Ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, a mers la Titu, Dâmbovița pentru a porni cele două programe guvernamentale de înnoire a parcului auto.

A ales această locație pentru că la Titu se află un centru de testare auto a grupului Renault.

Rabla 2019 se inaugurează miercuri, dar începe vineri

Începând de vineri, 12 aprilie, persoanele fizice pot merge la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere pentru a-şi achiziţiona un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu.

Tot de vineri, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare, potrivit AGERPRES.

„Anul trecut, printr-un efort guvernamental substanţial, Programul a beneficiat de un număr-record de prime de casare – 50.000 de unităţi, în premieră, pe lângă cele 27.000 de vouchere pe care ministerul le-a alocat beneficiarilor Programului RABLA, prin Fondul pentru mediu, Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere.” Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, vicepremier

Suma alocată anul acesta este de peste 320 milioane lei. Fondurile ar urma să ajungă pentru acordarea a 35.000 de prime de casare. Valoarea unui tichet rămâne în 2019 de 6.500 lei. Acesta se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km, amintesc reprezentanții ministerului Mediului.

Rabla PLUS, în așteptarea primei mașini electrice Dacia

Ministrul Mediului apreciază că Programul Rabla Plus este „principalul catalizator al creşterii consumului de maşini ecologice în România”, potrivit unui comunicat transmis presei.

În anul 2016, programul a demarat cu 150 de unităţi vândute, iar în 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mare eco-voucher din Europa pentru astfel de maşini – 10.000 de euro.

Anul trecut, prin programul Rabla Plus s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere.

Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanţarea acestui program este de 93 milioane lei.

„Următorul moment-cheie va fi producţia, în România, a primului model 100% electric. Şi, de ce nu, dezvoltarea unei adevărate pieţe româneşti de producţie de componente pentru maşinile electrice. Cred cu adevărat că împreună putem realiza acest deziderat şi îmi doresc să o facem cât mai repede!” Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului și vicepremier

Administraţia Fondului pentru Mediu finanţează, cu 90 de milioane de lei, achiziţia şi instalarea de staţii de încărcare performante în orașele reședință de județ.

„Suntem hotărâţi să continuăm şi să îmbunătăţim toate aceste programe şi anul acesta. Este important de menţionat că, pe lângă beneficiul direct adus noilor proprietari, de aceste programe beneficiază şi restul cetăţenilor. Asta pentru că, prin utilizarea maşinilor electrice în marile oraşe şi înlocuirea celor cu motoare clasice, cu toţii vom respira un aer mai curat.” Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului și vicepremier

Urmăriți Playtech.ro și pe