Putin, arestat în Africa de Sud? Liderul de la Kremlin, în pericol. Avertismentul autorităţilor africane

de: Ștefan R. Apostol
01 05. 2023

Pe 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pe numele a două persoane în contextul situației din Ucraina, Vladimir Putin și Maria Alekseievna Lvova-Belova. Deși mandatele erau emise doar ca titlu informativ, acuzațiile aduse liderului de la Kremlin au fost recunoscute de toate statele membre NATO și de către ONU. În baza acestui mandat, noile informații ar putea să-i creeze o stare de tensiune lui Vladimir Putin, care ar putea fi arestat în Africa de Sud. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.

Curtea Penală Internațională și mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Decizia de a emite cele două mandate de arestare, dar în special cel pe numele lui Vladimir Putin, venea pe baza cererilor Parchetului Internațional din 22 februarie 2023, procurorii declarând că există motive rezonabile de a crede că Putin poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și pentru cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni.

Camera Curții Penale Internaționale a considerat că mandatele sunt secrete pentru a proteja victimele și martorii și, de asemenea, pentru a proteja ancheta. Cu toate acestea, având în vedere că se presupune că faptele vizate în situația de față sunt în curs de desfășurare și că aducerea la cunoștința publicului a mandatelor poate contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni, Camera „a considerat că este în interesul justiției să autorizeze grefa să facă publică existența mandatelor, numele suspecților, infracțiunile pentru care au fost emise mandatele și modalitățile de răspundere, astfel cum au fost stabilite de către Cameră”, se arăta în comunicatul oficial emis odată cu mandatele internaționale.

Cu toate astea, mandatul nu poate fi pus în aplicare, atâta timp cât unul din statele în care liderul de la Kremlin merge nu are un acord sau să recunoască în mod oficial acuzațiile aduse. Dar, în cazul unui stat lucrurile s-ar putea complica, cel puțin pentru Vladimir Putin, sau așa se înțelege din declarațiile făcute în aprilie de oficialități.

Vezi și: Gestul făcut de Vladimir Putin la cea mai recentă apariţie în public. Specialiştii vorbesc din nou despre o boală gravă

Vladimir Putin, arestat în Africa de Sud?

Conform unor declarații din 12 aprilie, preluate de AFP, Africa de Sud a declarat că mandatul de arestare internațional pe numele președintelui rus Vladimir Putin a complicat lucrurile pentru această țară înainte de summitul BRICS pe care urmează să îl găzduiască în august.

„Toți șefii de stat ar trebui să participe la summit. Dar acum avem un obstacol în calea lucrurilor sub forma acestui mandat ICC.”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya.

Blocul celor cinci mari economii emergente grupează Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Pretoria, care are legături strânse cu Moscova, a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina și, de asemenea, a găzduit un exercițiu militar comun controversat cu Rusia și China, care a coincis cu aniversarea unui an de la începutul războiului. Dar Africa de Sud se confruntă cu o dilemă diplomatică în urma emiterii mandatului de arestare. În calitate de membru al CPI, s-ar aștepta să-l aresteze dacă Vladimir Putin pune piciorul în țară.

Africa de Sud spune că analizează modalități de abordare a problemei

Liderul rus este acuzat că a ordonat îndepărtarea ilegală a copiilor ucraineni și transportarea lor în Rusia în timpul războiului în curs. „Ceea ce dictează acest lucru este că vor exista angajamente suplimentare, în ceea ce privește modul în care va fi gestionat acest lucru, iar aceste angajamente sunt în curs de desfășurare. După ce acestea se vor încheia, se vor face anunțurile necesare”, a declarat Magwenya.

Vezi și: Vladimir Putin, înlăturat. Elita din Rusia are planul făcut, se va întâmpla mai repede decât se credea

Ziarul local, City Press, a sugerat că Pretoria ar putea decide să organizeze o reuniune hibridă, la care unii lideri să participe fizic, în timp ce alții, precum Putin, să participe virtual. Principalul partid de opoziție, Alianța Democratică, a cerut ca președintele rus să fie arestat dacă va veni în Africa de Sud și ca CPI să forțeze mâna guvernului. Dar partidele de stânga, inclusiv Partidul Comunist Sud-African, un aliat apropiat al Congresului Național African aflat la putere, au îndemnat guvernul să îl primească pe Vladimir Putin și, în schimb, să se retragă din CPI.