Puterea icoanelor și minunile lor. De ce este bine să le ai în casă

de: Dana Cazacu
07 07. 2022

Puterea icoanelor și minunile lor. De ce este bine să le ai în casă. Icoanele reprezintă o fereastră către cer, prin care creștinilor le este permis să vadă o parte din Rai. Pentru creștinii ortodocși acestea nu sunt simple ornamente. Din dorința de a păstra permanent legătura cu divinitatea, creștinii prețuiesc icoanele. Care este însă puterea icoanelor, de fapt.

De ce este bine să ai în casă icoane și care este puterea și minunile lor

Icoanele sunt niște imagini care sunt pictate manual. Acestea pot reprezenta chipul lui Dumnezeu sau al sfinților sau unele scene biblice.

Limba din care provine cuvântul icoană este cea greacă. Potrivit acesteia icoană înseamnă: imagine, chip sau portret. Se spune că prima icoană nu a fost făcută de om, ci a fost un dar dumnezeiesc. Aceasta ar fi fost creată în timpul vieții Mântuitorului.

Care este puterea icoanelor

Creștinii țin treaz spiritul duhovnicesc prin intermediul icoanelor. Credința și nădejdea în Dumnezeu este întărită prin ele. Acestea ne aduc aminte în permanență că Dumnezeu este veșnic și peste tot.

Icoanele au produs și minuni, potrivit relatărilor existente în cărțile creștine. Totodată icoanele au puterea de a scoate la suprafață lucrurile ascunse. Cei care cred în puterea nemărginită a acestora vor fi protejați de puterea lor.

Icoane care au puteri

Există mai multe categorii de icoane, de la cele care plâng pentru nedreptatea lumii, la cele care a păzit prunci neîntinați, de foc și de cutremur. Dumnezeu a considerat că acei prunci nu merită să moară.

Chiar și în casele în care Dumnezeu nu este cinstit se înfăptuiesc minuni. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că Dumnezeu apără locuințele în care sunt icoane.

De ce este bine să ai în casă icoane și care este puterea și minunile lor

Puterea icoanelor. Minuni înfăptuite de icoane

Puterea icoanelor au salvat case de la dezastru, potrivit minunilor descrise în cărțile sfinte, care nu sunt deloc puține. Simplul fapt că s aflau acolo a dus la acest lucru.

Icoana poate fi privită și ca un stâlp puternic, pentru o casă. Aceasta face legătura dintre această lume și lumea cerească. Icoana apără de primejdii pe cei din jurul ei.

Valoarea icoanelor

Icoanele pot fi făcute cadou persoanelor dragi din viața noastră, pentru valoarea spirituală acestora a acestora și nu pentru frumusețea pe care acestea o au:

,,Icoanele, pictate după învățătura ortodoxă, înfăţişează nu chipul omului stricăcios, ci chipul omului nestricăcios, înnoit prin întruparea Fiului lui Dumnezeu. De aceea, făcând astfel de chipuri, icoane, şi cinstindu-le, nu cădem în idololatrie, pentru că tocmai chipul nestricăcios al omului înnoit duhovniceşte ne conduce la Dumnezeu, iar această stare de înnoire ne-a aşezat din nou în deplina vrednicie, cea dintâi născându-ne “fii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1, 12).

Prezența icoanelor în case

Creștinii ortodocși ar trebui să aibă în fiecare casă icoane. Acestea se așază în partea estică. Motivul pentru care se pun în această direcție este că, în Biblie, Iisus Hristos este numit „Soarele adevărului”, precum și „Estul”. De la religia evreiască provine acest obicei de a pune icoana în această parte. Iconostasul trebuie să fie amplasat în cea mai importantă cameră din casă. Acest loc reprezintă amplasarea în același loc a tuturor icoanelor sfinte.

Mai presus de toate icoane trebuie să fie așezată crucea, deoarece simbolul principal al lumii creștine a fost reprezentat de crucifix. Icoana trebuie să reprezinte o imagine care ne aduce mai aproape de Dumnezeu, prin care oamenii se îndreaptă către El și nu trebuie să fie văzută ca un talisman care aduce noroc. Asupra unei familii, bunăstarea va coborî doar prin rugăciune. Iată care sunt cele mai populare icoane pe care trebuie să le ai în casă:

  • icoane care îl ilustrează pe Iisus Hristos
  • icoane care o ilustrează pe Fecioara Maria
  • icoane care ilustrează Sfânta Treime
  • icoane care îl ilustrează pe Îngerul păzitor.