Pui cu Salmonella, în magazinele din Europa. Unde a fost depistat produsul contaminat, este alertă alimentară
Pui cu Salmonella, în magazinele din Europa. Unde a fost depistat produsul contaminat, este alertă alimentară. Sute de persoane din 15 țări au fost infectate, iar una a decedat.
Pui cu Salmonella în Europa. Sute de persoane au fost infectate
Este alertă alimentară în Europa după ce au fost descoperite mai multe eșantioane cu carne de pui cu salmonella. Astfel, persoane din nu mai puțin de 15 țări au fost afectate.
În 15 state s-a descoperit pui cu salmonella, fiind raportate 335 de cazuri confirmate. Astfel, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunțat focarul de salmonella, fiind asociat cu carnea de pui.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a informat că este focar de salmonella din cauza cărnii de pui în mai multe state din Europa, precum și în SUA.
Citește și: Câți bani a pierdut Ferrero după ce a fost descoperită contaminarea cu salmonella
Câte cazuri au fost descoperite în Germania
Astfel, în Germania s-au raportat 18 cazuri de salmonella. Nouă persoane din trei țări au necesitat îngrijiri medicale, iar o persoană din Austria a murit după ce a mâncat pui cu salmonella.
În urma investigațiilor, carnea de pui a fost considerată sursa focarului, fiind descoperite trei tipuri de salmonella enteritidis ST11, a anunțat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), transmite agenția de presă DPA.
Bacteriile asemănătoare cu cele care au provocat focarul de infecții au fost descoperite în eșantioanele de carne de pui și kebab de pui. Rezultatele obținute au dus către mai mulți producători de carne de pui din Polonia și Austria, însă în unitățile lor nu au fost găsite dovezi microbiologice privind contaminarea cu salmonella.
Sibienii vând brânză plină de bacterii periculoase
Pe de altă parte, DSVSA Sibiu au descoperit telemea cu E. Colli, Salmonella și Stafilococ. Experții au colectat 79 de probe din produsele fabricate de ciobanii sibieni, iar 14 dintre ele au arătat depășiri ale limitelor maxime admise. Printre bacteriile descoperite se numără E. Colli, Salmonella SPP și Stafilococ CP.
”Pe arcursul anului 2023 au fost prelevate și analizate un număr de 79 probe de produse lactate, din diferite categorii de produse (telemea, caș, urdă, produse acidofile, unt, cașcaval ). S-au înregistrat depășiri ale limitelor maxim admise pentru criteriile microbiologice (E. Colli, Salmonella SPP, Stafilococ CP) pentru un număr de 14 probe produse lactate, dispunând măsurile impuse de legislația sanitară veterinară.
Citește și: Cum se spală carnea de pui pentru a evita salmonella
În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic ( pavimente deteliorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, a transmis DSVSA Sibiu.