PSD-UL, dat în judecată de MNAC. Formațiunea politică refuză să plătească despăgubiri pentru 59 de tablouri de patrimoniu împrumutate, care au ars într-un incendiu

PSD-UL, dat în judecată de MNAC. Formațiunea politică refuză să plătească despăgubiri pentru 59 de tablouri de patrimoniu împrumutate, care au ars într-un incendiu
Formațiunea politică refuză să plătească despăgubiri pentru 59 de tablouri de patrimoniu împrumutate, care au ars într-un incendiu

Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată Partidul Social-Democrat. Reprezentanții MNAC au solicitat să fie restituite cele 59 de tablouri din patrimoniul național sau să fie plătită contravaloarea acestora, fiind estimată provizoriu la 260.000 de lei.

MNAC dă în judecată PSD-ul

Plângerea muzeului a fost introdusă în luna mai, însă nu a fost stabilit primul termen de judecată. Tablouri au fost împrumutate partidului între 1993 și 1995. PSD a transmis că tablourile au ars într-un incendiu și a promis că va plăti despăgubiri. Cu toate acestea, după o perioadă și-au retras oferta și a invocat „forța majoră”.

În luna mai, anul acesta, MNAC a chemat în instanță PSD, iar procesul urmează să se desfășoare la Tribunalul București. În acțiune, Muzeul Național de Artă Contemporană solicită magistraților să oblige partidul la restituirea celor 59 de tablouri.

În cazul în care se va demonstra că acest lucru nu este posibil, să i se asigure despăgubiri în valoare de 260.000 de lei, potrivit unei evaluări provizorii. Suma definitivă va fi stabilită în timpul procesului, în baza unui raport de expertiză.

MNAC explică faptul că, între anii 1993 și 1995, a împrumutat formațiunii politice 118 tablouri. În luna noiembrie a anului 2012, PSD a spus că lucrările au fost depozitate în subsolul sediului central al PSD din Kiseleff. În același an, tot acolo, pe 13 iulie, a avut loc un incendiu în timpul căruia 59 de lucrări au fost distruse.

MNAC, în dubiu asupra variantei PSD privind incendiul

După incendiu, restul de 59 de tablouri au fost predate MNAC. La acel moment, PSD și-a exprimat disponibilitatea de a plăti contravaloarea tablourilor arse. Cu toate acestea, în dosarul de la Tribunal, Muzeul susține că nu a fost avansată până acum vreo ofertă concretă de despăgubire.

De asemenea, în acțiune, MNAC își exprimă dubiul asupra variantei PSD în ceea ce privește incendiul.

”Aspecte care conturează o situație destul de echivocă în privința circumstanțelor în care, deși dispuse în aceeași locație, sub o atentă supraveghere ce s-ar fi impus din partea detentorului lor precar, un lot de lucrări împrumutate de noi a putut fi recuperat, iar altul pierdut într-un sinistru – FĂRĂ ABSOLUT NICIO DOVADĂ PRIVIND DEPOZITAREA LOR ÎN SPAȚIILE AFECTATE DE INCENDIU (majusculele aparțin reclamantului MNAC n.r.).”

În ceea ce privește amploarea incendiului, există un indiciu parțial în presa de la acea vreme.

„Potrivit primelor informații, un tablou electric a luat foc, iar alarma de incendiu a pornit din cauza fumului. La fata locului au fost mobilizate mai multe autospeciale ale pompierilor si ambulante cu personal de prim-ajutor. Nicio persoana nu a fost ranită”, scria ziare.com, în ziua incidentului.

În cazul în care se va demonstra că lucrurile au stat așa cum susțin cei de la PSD, MNAC și-a exprimat intenția de a încasa plata contravalorii lucrărilor, însă pe baza unei expertize.