19 mart. 2019 | 15:46

Cum vrea PSD să dea Bisericii zeci de mii de hectare de pădure

Știri generale
Cum vrea PSD să dea Bisericii zeci de mii de hectare de pădure

Guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria nu au fost în stare să oprească defrișările ilegale de păduri, dar Guvernul actual vrea ca cele rămase în picioare să ajungă pe mâna Bisericii Ortodoxe.

Sindicaliștii din silvicultură arată cu degetul spre PSD, care ar vrea să treacă, printr-un proiect de lege, zeci de mii de hectare de terenuri forestiere în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române. Numai că nu e vorba de terenurile despre care BOR a insistat mereu că i-au aparținut până să fie confiscate de comuniști. Sindicaliștii susțin că proiectul PSD se referă la pădurile pe care Biserica le-a avut în folosință sau administrare, dar nu în proprietate, potrivit G4Media.

Cine sunt parlamentarii PSD care au depus inițiativa

Proiectul de lege a fost inițiat chiar de liderul Liviu Dragnea și e semnat și de alți șase parlamentari PSD. Inițiativa legislativă a trecut deja de Senat, prin aprobare tacită, și acum se află în dezbatere la comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

În urmă cu câteva zile, silvicultorii s-au adunat la Palatul Parlamentului pentru a protesta și pentru a le cere aleșilor să nu voteze proiectul de lege care împroprietărește Biserica Ortodoxă Română. Sindicaliștii susțineau că PSD caută, prin modificarea unei legi din 2000, să-și asigure susținere din partea preoților, într-un an cu două runde de alegeri – europarlamentare și prezidențiale.

Ce spune proiectul care îmbogățește și mai tare Biserica

Articolul contestat de sindicaliști transferă, practic, pădurile pe care bisericile le-au avut în folosință sau administrare în proprietate: „diversele forme de organizare bisericească (centre eparhiale, protoierii, mănăstiri, schituri, parohii, filii) dobândesc în proprietate păduri de până în 30 de hectare din fondul bisericesc al cultului căruia aparțin, dacă acesta le-a avut în folosință sau administrare”.

În replică, parlamentarii PSD care susțin inițiativa susțin că există o presupusă inechitate față de culte.

”Soluția legislativă identificată este determinată de necesitatea asigurării unui minim pentru funcționarea și întreținerea unităților de cult, pentru ca acestea să-și poată îndeplini misiunea”, susțin parlamentarii.