PSD-ul mărește vârsta de pensionare la medici: cum profită ”dinozaurii din spitale”
Un nou proiect de lege al unor senatori PSD își propune să mărescă vârsta de pensionare pentru medicii care doresc acest lucru. Intenția aparent nevinovată a fost însă dur criticată de către opoziție pentru că avantajează ”dinozaurii șefi de secții din spitale”.
Medicii care vor să activeze în câmpul muncii după vârsta pensionării pot face acest lucru din totdeauna. Sub pretextul soluționării crizei de personal din spitale, PSD-ul vine la înaintare cu un proiect de lege care vizează în mod direct șefii de secție cu venituri generoase. Dacă proiectul va trece de Parlament, are mari șanse să favorizeze persoanele între 65 și 67 de ani cu funcții de conducere din spitale care nu vor să lase loc tinerilor pe respectivele poziții.
Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PSD Florian Bodog (fost ministru al Sănătății) și Ion Rotaru. Acesta are ca scop amânarea la cerere a pensionării până la 67 de ani și a fost avizat favorabil marți, 6 noiembrie, de Comisiile de Sănătate și de Muncă din Camera Deputaților. Practic, proiectul va ajunge în Parlament după ce s-a bucurat de 15 voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri.
În mod fascinant, pe lângă parlamentarii opoziției care se opun acestui proiect, câțiva parlamentari PSD sunt, de asemenea, împotriva inițiativei. În opinia lor, acesta este un proiect cu dedicație pentru ”dinozaurii din spitale”.
„Legea e făcută în favoarea celor care vor să rămână șefi de secții”, acuză Maricela Cobuz, deputat PSD și medic, în timp ce Emanuel Ungureanu (USR), viceprședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, afirmă că „Deficitul de personal e folosit ca pretext. Toată dezbaterea s-a învârtit în jurul dinozaurilor”.
Proiectul de lege ce vizează modificarea art. 391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost depus anul acesta, pe 3 iulie, la Senat, de Florian Bodog și Ion Rotaru (ambii sunt senatori PSD), care au propus următoarea modificare: „Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare.”
În prezent, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbaţi în câmpul muncii din România. Femeile se pot pensiona și ele, la cerere, la 65 de ani. Proiectul de lege a trecut de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților și urmează să meargă la vot în plenul Parlamentului.