PSD, în grevă parlamentară?! Condiția pusă de Marcel Ciolacu
Subiectul fierbinte al acestor zile este Planul Național de Reziliență și Redresare, program deja revăzut cu oficialii de la Bruxelles. Guvernul Cîțu, printre multele puncte din proiect, a propus și o nouă reformă a pensiilor. Normal ar fi trebuit ca de astăzi să intre în discuții în plenul Parlamentului României, dar se pare că a fost amânat. PSD, aflat în opoziție, a cerut guvernului să fie discutat cât mai repede.
Planul Național de Reziliență și Redresare aprobat la Bruxelles
După ce premierul Cîțu a fost la Bruxelles să discute pe marginea acestui Planul Național de Reziliență și Redresare, au apărut și disputele politice privind acest plan. Guvernul român spune că obiectivele recentei sale vizite la Bruxelles, axate pe Planul Național de Recuperare și Reziliență, au fost atinse.
Premierul Cîțu spune că 8,5 miliarde de euro vor fi pentru transport, 3,7 miliarde de euro pentru educație. Alte 2,5 miliarde de euro vor fi pentru asistență medicală. Acestea sunt câteva dintre cifrele pe care Guvernul de la București le-a inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRP) discutate săptămâna aceasta la Bruxelles.
”Planul include reforme în sectoare cheie. Angajamentele luate de guvern au fost bine primite de Bruxelles. Planul României are credibilitate și poate fi pus în aplicare.”, spune premierul Florin Citu.
Planul propus de Cîțu mărul discordiei în Parlament
Discuțiile cu oficialii europeni vor continua în perioada următoare. Miniștrii români trebuie să prezinte Comisiei Europene cea mai bună versiune a acestui plan. Premierul Florin Cîțu a mai declarat că va trebui să convingă Comisia Europeană că România poate atrage cei 29,2 miliarde de euro, pe baza reformelor pe care va realiza.
Aceasta a fost prima discuție. A doua discuție a fost că România are unele priorități de top, cum ar fi infrastructura rutieră și feroviară. Provocarea, pentru miniștri este de a prezenta proiecte tehnice detaliate, în conformitate cu standardele cerute, ca Comisia să le aprobe, a mai spus Cîțu.
Din punct de vedere al guvernului este o realizare. De cealaltă parte disputele politice s-au acutizat, mai ales în Parlamentul României. Discuțiile pe marginea planului ar fi trebuit să aibă loc în aceste zile.
Deja sunt presiuni din partea opoziției PSD, care așteptau discuțiile în plen. Liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut guvernului să vină în Parlament mâine, cel târziu, altfel vor intra în greva parlamentară.
”Dacă mâine în Parlament, prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară. De ce vor Cîţu şi Orban să ascundă PNRR? Cum vor explica la Bruxelles blocarea întregii Europe doar pentru că nu sunt în stare să aibă o prezentare publică a unui plan care va afecta România pentru următorii 5 ani?
Românii trebuie să afle adevărul legat de îngheţarea pensiilor, salariilor şi a alocaţiilor, de creşterea taxelor şi impozitelor pentru firme, precum şi faptul că agricultura românească va primi… zero lei pentru irigaţii”, a anunțat Marcel Ciolacu, conform Mediafax.ro.