Senatul a adoptat o inițiativă a PSD care care îi lasă pe primari să fie în conflict de interese și să scape de procurori.
Plenul Senatului a reexaminat luni, în calitate de Cameră decizională, o propunere care modifică Statutul aleșilor locali. Astfel, conflictul de interese a fost trecut la categoria abaterilor disciplinare.
Modificarea a venit ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PSD. În urma votului, a fost adoptat cu 78 de opțiuni favorabile, 28 de voturi împotrivă, venite de la PNL și USR. A fost consemnată o singură abținere.
Odată trecută pe lista de fapte ce constituie abateri disciplinare, infracțiunea de abuz în serviciu dispare, practic. Poate fi pedepsită doar cu o ușoară diminuare a salariului pentru câteva luni.
Astfel, primarii și consilierii scapă de ancheta procurorilor. Abuzul în serviciu era asimilat până de curând faptelor de corupție.
„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară. Se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni.” Statutul aleșilor locali în noua formă
Cum era de așteptat, o reacție a venit de la Uniunea Salvați România în timpul dezbaterilor din plen.
Senatoarea USR Florina Presadă a atras atenția că, în forma dorită de PSD, cei care încalcă legea prin comiterea unui abuz în serviciu nu mai poate fi împiedicat să dețină o funcție publică nici măcar temporar.
„Cel mai problematic lucru este că nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de şase luni. Noi interpretăm această nouă reglementare ca o tentativă de a scăpa de măsura complementară. Aceasta era dispusă de ANI (…) şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese.” Florina Presadă, senatoare USR
Opoziția a criticat decizia majorității parlamentare de a slăbi măsurile anti-abuz din legislație pentru a le face viața mai ușoară aleșilor locali.
„Avem de-a face cu o încercare de a slăbi criteriile sau standardele de integritate în funcţia publică.” Florina Presadă, senatoare USR
Și Partidul Național Liberal s-a opus la vot. Poziția PNL a fost exprimată de senatorul Daniel Fenechiu, care a precizat că liberalii subscriu la argumentele aduse de USR.
Legislația privind abuzul în serviciu comis de aleșii locali este schimbată după o decizie recentă a Curții Constituționale.
Magistrații CCR au admis pe 16 octombrie 2018, parţial, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii privind Statutul aleşilor locali.
Astfel, proiectul a revenit la Parlament pentru re-examinare.