Proteste în Ucraina. Oamenii încearcă să intre în Parlament. Imagini VIDEO

de: Anca Lupescu
25 01. 2022

Ofițerii de poliție din Ucraina au încercat să împingă demonstranții înapoi din apropierea clădirii Parlamentului din Kiev, ceea ce a provocat la rândul său un nou val de violențe între poliție și protestatari, a relatat marți un corespondent Sputnik. Sunt proteste violente în Ucraina, unde oamenii încearcă să pătrundă în Parlament. Forțele de ordine au intervenit și au declanșat violențe grave printre manifestanți.

Proteste violente în Kiev

Proprietarii de afaceri se adună la Kiev, îndemnând guvernul să adopte un proiect de lege privind utilizarea simplificată a caselor de marcat și alte relaxări în codul fiscal al Ucrainei. Demonstrațiile s-au transformat în ciocniri minore cu poliția în fața clădirii Parlamentului. Un grup de protestatari a încercat să intre în clădire, ceea ce a dus la violențe cu poliția.

Protestatarii au folosit bombe fumigene și spray-uri cu piper împotriva poliției. Mai mulți manifestanți au fost loviți în încăierare, apoi au fost trași deoparte pentru asistență medicală.

Poliția a arestat zeci de protestatari. Informațiile oficiale privind numărul celor arestați și răniți nu au fost făcute publice.

Antreprenorii ucraineni au început să protesteze în noiembrie 2020 împotriva măsurilor și taxelor COVID-19, inclusiv a legilor care îi obligă pe proprietarii de mici afaceri să aibă case de marcat. La 15 noiembrie, antreprenorii și-au declarat protestul permanent și au început să organizeze demonstrații regulate.

Ce vor antreprenorii

Oamenii de afaceri ucraineni au protestat din nou. Antreprenorii individuali cer amânarea introducerii utilizării extinse a caselor de marcat de către plătitorii unici de taxe până la 1 ianuarie 2023.

Protestatarii au ieșit pe strada Hrushevsky și au blocat traficul. Forțele de ordine i-au blocat pe protestatari pentru ca aceștia să nu blocheze intrările în Rada.

Antreprenorii declară că vor să mărșăluiască prin centrul capitalei și au depus o cerere, dar forțele de ordine îi blochează.

Primele ciocniri între forțele de ordine și protestatari au avut deja loc. Poliția a reținut mai mulți protestatari. La rândul lor, întreprinzătorii au avariat o mașină de poliție.

Serviciul de presă al Poliției Naționale a anunțat că o femeie a fost rănită în urma exploziei unei petarde în timpul protestelor.

„În timpul evenimentului, unii dintre participanți au recurs la acțiuni ilegale și au început să blocheze accesul la Rada Verhovna a Ucrainei și să arunce cu articole pirotehnice. În urma exploziei petardelor, o femeie participantă la acțiune a fost rănită”, se arată în comunicat.

Se menționează că, pentru a asigura siguranța și ordinea publică, angajații unităților structurale ale poliției metropolitane, militarii Gărzii Naționale a Ucrainei, angajații Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, responsabili cu explozibilili și polițiștii de dialog sunt în stare de alertă maximă.

Centrul capitalei a fost blocat. Traficul pe străzile Institutului, Lyuteranska, Shovkovychna, Khreshchatyk este complicat.

Antreprenorii au mai organizat un miting în apropierea biroului președintelui. Protestatarii au cerut eliminarea caselor de marcat și au solicitat sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii.