Proteste fără precedent în Spania. Medicii s-au dezbrăcat în văzul tuturor

de: Ana Chivu
21 10. 2020

Sute de medici și angajați din sistemul sanitar protestează în Spania. Cadrele medicale au o reacție neașteptată cu privire la lipsa de strategie a autorităților în fața actualei pandemii. În timpul acesta, mulți directori din guvernul regional al Madridului și-au părăsit funcțiile.

Proteste în Spania. Stigătul de ajutor al  medicilor

Sute de cadre medicale condamnă lipsa de empatie a guvernului catalan în contextul crizei sanitare. Aceștia s-au săturat ca salariile să nu le fie mărite în condițiile în care pandemia e departe de a se termina, iar cei mai mulți sunt exploatați de mai bine de jumătate de an în ture fără sfârșit. Pentru a-și cere drepturile, rezidenții catalani sunt în grevă de mai multe zile, la fel ca medicii de la 112 Madrid. Aceștia urmează să fie însoțiți de colegi din toată regiunea. Din păcate, cifrele persoanelor din sistemul sanitar din Spania sunt îngrijorătoare. Peste 50.000 de medici s-au infectat doar în primele luni ale pandemiei. Mulți angajați din sistem suportă și ei efectele psihologice pe care le resimte de altfel toată societatea spaniolă. În cursul zilei de ieri au demisionat mai mulți directori din guvernul regional al Madridului din fruntea conducerii administrației sanitare, timp în care valul de proteste acapara zona publică.

„Noi am crezut din prima zi că pentru asta ne-am făcut medici şi infirmieri. Şi ne-am luptat, nu cu curaj, ci mai degrabă cu entuziasmul dat de faptul că noi pentru asta ne-am pregătit. Acum am văzut că e un maraton şi începe să aibă efecte la nivel psihologic. Epidemia din 1918 a lăsat o atmosferă de anxietate şi de depresie în Europa, care a durat mai mulţi ani. A durat 4 – 5 ani ca să treacă şi cred că acum va fi la fel”
César Carballo, medic la Spitalul Ramón y Cajal din Madrid

Medicii din Spania, sătui de turele interminabile și salariul mizer din timpul pandemiei

Carantina selectivă a provocat proteste violente la Madrid – septembrie

Alte proteste violente au avut loc în luna septembrie în Madrid, unde unii dintre tineri de extremă stânga au blocat o stradă din apropierea parlamentului regiunii. Locuitorii din cartierele de la periferie se consideră discriminați de carantina impusă de autoritățile care au extins izolarea în 45 de zone.

Cererile lor au fost ca măsurile să fie aplicate și în cartierele înstările ale Capitalei, unde era atunci depășit numărul de 1.000 de infectări la suta de mii de locuitori. Spania s-a aflat în topul listei țărilor cu cele mai afectate zone ale lumii pe tot parcursul pandemiei, lucru care se întâmplă și acum, după luni de la izbucnirea crizei sanitare.