Peste 800 de angajați al Combinatului Siderurgic TMK Reșița au ieșit la protest, după ce nu și-au primit salariile și nu mai au din ce trăi. Oamenii sunt victimele colaterale ale războiului din Ucraina, combinatul din Reșița având capital rusesc.
Cei 800 de angajați ai TMK Reșița n-au primit salarii din data de 15 martie. Sătui de așteptare, au decis să iasă la poarta combinatului pentru a protesta. Conturile societății cu capital rusesc au fost blocate din cauza războiului. Oamenii sunt revoltați, având în vedere că nu au mai trecut prin așa ceva.
Combinatul a fost cumpărat în urmă cu 17 ani de rușii de la TMK, iar de atunci până în prezent nu au fost probleme. Siderurgiștii de la TMK Reșița sunt ultimii meseriași calificați în siderurgie. Salariul de la combinat este singura lor sursă de venit. Din păcate, sunt victime colaterale ale războiului dintre Rusia și Ucraina.
În anul 1989, după Revoluție, Combinatul Siderurgic din Reșița avea aproape 20.000 de angajați. Numărul lor a scăzut dramatic, iar în prezent sunt circa 800. Având în vedere că industria siderurgică este pe cale de dispariție, iar muncitorii sunt neplătiți, este foarte posibil ca mulți dintre ei să caute un loc de muncă în alte țări.
Angajații Combinatului Siderurgic TMK Reșița vor protesta astăzi și mâine la poarta combinatului. Dacă în aceste zile nu își vor primi salariile, de luni se vor muta în fața Prefecturii. Dacă nici așa nu se va rezolva problema, vor pleca la București și vor protesta în fața Guvernului.
„Am promis că vom ieși la proteste dacă nu ni se rezolvă problema. Așteptam să primim un răspuns, ținând cont că ieri (miercuri – 23 martie n.r.) a fost și ședință la Guvern. Alături de colegii noștri cerem deblocarea conturilor, care să ne dea posibilitatea ca, în baza muncii prestate, să ne luăm salariile.
E o nedreptate pentru colegii noștri, pentru că ei au lucrat într-o perioadă în care acest patron, Dimitri Pumpianski, nu se afla pe lista celor pentru care se impuneau sancțiuni. În aceste condiții, oamenii trebuiau să-și primească salariile.
Lor li s-a confiscat un drept legal. Și până la urmă, de ce să nu o spunem, li s-a luat dreptul la muncă, dreptul la viață, pentru ei și pentru familiile lor.”, a declarat Iosif Ciuciuc, președintele Sindicatului Vatra din TMK Reșița.
Angajații TMK funcționează în prezent în regim de 75%, însă doar pentru mentenanța sectoarelor de activitate. Sindicatul din combinat și angajații nu contestă sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană din cauza războiului, însă sunt de părere că oamenii care muncesc cinstit sunt victime colaterale.