Prostituția din România, în vizorul autorităților: ce se va schimba în hoteluri

Prostituția din România, în vizorul autorităților: ce se va schimba în hoteluri

Fenomenul prostituției din România a explodat în ultimii ani, iar autoritățile încearcă să găsească soluții pentru oprirea acestui trend îngrijorător.

″În Europa este mai ușor să închiriezi o persoană pentru sex decât o mașină furată!”, a explicat directorul Agenției împotriva traficului de persoane din România. În opinia lui Maximilian-Axel Nicolae, ar trebui sancționate nu doar persoanele care practică prostituția, cât și cei care plătesc pentru aceste servicii ilegale. În acesc scop, a fost încheiat un parteneriat între reprezentanții industriei hoteliere și autoritățile române.

Din cauza creșterii într-un ritm alert a numărului de prostituate, autoritățile vor ca în următorul an să fie educați aproximativ 300 de angajați din hoteluri. Scopul cursurilor va fi de sporire a abilității depistării cazurilor de trafic de persoane. Acestea trebuie imediat raportate la poliție. Această inițiativă a fost mediatizată după ce managerii hotelurilor au recunoscut că recepționerii închid deseori ochii în momentul în care văd femei și minori obligați să se prostitueze.

Unele fete salvate le-au spus poliţiştilor că au fost obligate de proxeneţi să se prostitueze şi în hoteluri. Ca să afle la timp de aceste cazuri, autorităţile au cerut ajutorul celor din domeniu. Astfel s-a ajuns la parteneriatul cu industria hotelieră și educarea a 300 de angajați din 40 de hoteluri. Ulterior, proiectul se va extinde.

Cursurile vor viza identificarea rapidă a persoanelor suspicioase. Dacă vine în hotel o femeie cu urme de violență sau care pare să fie dependentă de altcineva, evitând constant contactul cu recepționerii, se recomandă contactarea autorităților.

Aceste inițative educative vin în continuarea unui proiect pilot din 2016. ”După aceste training-uri, au fost angajaţi care chiar au depistat astfel de cazuri?”, a întrebat-o un reporter ProTV pe Felicia Dinca. ”Da. Au făcut-o destul de natural. Şi noi, managementul am reacţionat natural pentu că vrem în continuare să îi încurajăm, să nu fie speriaţi că dacă raportează ceva, apoi vor fi anchetaţi.”, a răspuns managerul unui lanț hotelier când a fost întrebat de urmările proiectului din 2016.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI