Progrese majore în negocierile Rusia-Ucraina. La ce ar fi renunțat Vladimir Putin
În urma rundelor de negocieri dintre Rusia și Ucraina, se pare că au început să apară și posibile rezultate pozitive. După ultima întâlnire, președintele ucrainean vorbește de compromis, după ce mai multe runde de discuții între Kiev și Moscova nu au dus la niciun progres. Publicația israeliană Jerusalem Post spune că Vladimir Putin chiar ar fi decis să facă anumite concesii, pentru detensionarea conflictului.
Discuțiile ruso-ucrainene: Care sunt problemele dintre Kiev și Moscova
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că totul va fi pus pe masa de discuții cu Rusia. Zelenski a reînnoit apelurile la discuții pentru a pune capăt războiului de aproape o lună. Acesta a mai adăugat că orice compromis cu Moscova va fi supus unui referendum.
Cele două părți au purtat mai multe runde de discuții. Pe ordinea de zi s-au aflat statutul Crimeei, anexată de Rusia în 2014. Un alt punct, a fost soarta regiunilor separatiste Donețk și Luhansk. Dar și încercarea Kievului de a dobândi statutul de membru NATO, dar fără niciun progres.
Dar Zelenski a cerut din nou luni să discute cu omologul său rus Vladimir Putin. În acest timp orașele ucrainene sunt afectate de război și devastare, iar aproape un sfert din cei 44 de milioane de locuitori ai țării au fost strămutați din casele lor.
Rusia a cerut asigurări că Ucraina va renunța la orice plan de aderare la NATO, o cerere pe care Kievul pare dispus să o accepte. Președintele Putin a acuzat Statele Unite că se folosesc de Ucraina pentru a amenința Moscova. De asemenea, liderul rus a justificat invazia spunând că Moscova se apăra împotriva „genocidului” populației vorbitoare de limbă rusă de către Ucraina.
El a recunoscut regiunile separatiste cu câteva zile înainte de a lansa invazia din 24 februarie. Ucraina spune că afirmațiile lui Putin privind genocidul sunt un nonsens.
„Rusia nu mai vrea să îl înlocuiască pe Zelenski sau să demilitarizeze Ucraina”
Afirmația apare în publicația israeliană Jerusalem Post, care scrie în paginile sale că acest lucru a fost confirmat de către primul ministru israelian Naftali Bennett. Acesta declară că „rușii nu mai încearcă să îl detroneze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și să demilitarizeze complet Ucraina”, în timp ce Ucraina a renunțat la încercarea de a adera la NATO.
„Încercăm să mediem împreună cu prietenii noștri din lume. Dar mai este un drum lung de parcurs. Am poziționat Israelul într-un mod care ne permite o comunicare continuă cu ambele părți. Este onestă și deschisă și poate aduce realizări în mediere.
Vom continua, împreună cu ceilalți prieteni ai noștri din lume, să încercăm să realizăm o punte [între părți] pentru a pune capăt războiului, acesta este cel mai bun lucru care se poate întâmpla”, a declarat premierul israelian Naftali Bennett, conform Jerusalem Post.
La sfârșitul lunii februarie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” în Ucraina, el a descris Ucraina ca făcând parte, din punct de vedere istoric, din Rusia, ceea ce a stârnit îngrijorarea că ar putea încerca să anexeze cel puțin o parte din Ucraina.