01 nov. 2023 | 11:24

Programul Rabla pentru mașini se schimbă. Ce autoturisme își vor putea lua românii cu aceste vouchere

Auto-moto
Programul Rabla pentru mașini se schimbă. Ce autoturisme își vor putea lua românii cu aceste vouchere
Ce trebuie să știe românii care vor să își ia mașina cu voucherele Rabla

Programul Rabla pentru mașini se schimbă. Marcel Ciolacu vrea să modifice acest program pentru ca românii să nu își mai cumpere mașini de lux. Întreg programul de ajutor de la Guvern ar putea fi revizuit, atât varianta normală, cât și cea destinată autovehiculelor electrice. Guvernanții vor să încurajeze producția locală și vor ca românii să își ia mașini cu prețuri mai accesibile sau cu prețuri medii.

Marcel Ciolacu vrea schimbarea programului Rabla pentru români

Premierul vrea să facă modificări Programului Rabla, astfel încât românii să nu își mai achiziționeze vehicule de lux în urma voucherelor Rabla. 

Citește și: Ce se întâmplă cu mașinile vechi începând din septembrie. Anunțul e oficial, toți șoferii trebuie să afle

„Ar putea fi vorba mașini cu prețuri între 10.000 – 15.000 euro, respectiv între 30.000 – 40.000 euro, date care ar corespunde celor două programe”, au transmis sursele, conform Rtv. 

Mai exact, există posibilitatea ca programul Rabla să fie revizuit în curând, astfel încât românii să își cumpere mașini încurajând în mai mare măsură producția locală. 

„Nu mi se pare corectă adresabilitatea. Îți dau voucher și îți cumperi Tesla. Cred că voi scădea pragul pentru adresabilitate până într-un anumit cost”, a declarat Ciolacu în ședința de Guvern, citat de surse politice.

Anul acesta au fost achiziționate aproape 10.000 de autoturisme prin programul Rabla Plus și aproximativ 27.000 de mașini noi prin Rabla Clasic. 

Citește și: Se dau bani pentru români! Veste importantă de la Guvern, cine va primi câte 3.000 de lei

„Dincolo de bugetul-record pe care la ‘Rabla Plus’ l-a avut în acest an, respectiv 780 de milioane de lei, vă anunț că, la anul, ne propunem să fim și mai ambițioși. Cu alte cuvinte, așa cum a existat o tendință în fiecare an, ne propunem să mutăm bani de la ‘Rabla Clasic’ la ‘Rabla Plus’ pentru a finanță din ce în ce mai multe autoturisme non-poluante. Anul acesta avem 780 de milioane de lei la autoturismele electrice.

Avem până acum aproape 10.000 de autoturisme înscrise la ‘Rabla Plus’. De asemenea, la ‘Rabla Clasic’, avem 560 de milioane de lei și aproape 27.000 de noi autoturisme înmatriculate. Așadar, o să avem în continuare bugete generoase de la Administrația Fondului pentru Mediu. Mai rămâne că și apetitul cumpărătorilor de autoturisme noi să rămână la fel de ridicat și să țină pasul”, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fachet.

Programul Rabla pentru mașini se schimbă

Până la finalul lunii noiembrie, persoanele fizice, juridice și UAT-urile se pot înscrie în programele Rabla și Rabla Plus, iar bugetele alocate sunt de 222.457.000 lei, respectiv 272.468.500 de lei. 

Vezi și: Românii care pot primi cel puțin 3000 de lei de la stat. Noul program tocmai a fost anunțat

Toate informațiile necesare înscrierii sunt disponibile pe site-ul Agenției Fondului de Mediu. 

Prima pentru casare din programul Rabla Clasic este de 7.000 de lei pentru o mașină și 10.000 de lei pentru două. 

Prima de casare se acordă pentru autovehicul nou, exceptând motociclete și se pot adăuga ecobonusuri precum: ejcobonus de 1.500 de lei pentru autovehicul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; ecobonus de 1.500 de lei pentru autovehicul nou cu GPL/GNC, ecobonus de 1.500 de lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației sau care are Euro 3 și ecobonus de 3.0000 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou hibrid. 

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Examen cu Băsescu la Cotroceni. Imaginile de care a râs toată Europa. Video
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Ordin UE pentru toate ţările. România n-are niciun cuvânt de spus: E o provocare
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
DECIZIA FINALĂ privind medicamentul utilizat de TOȚI ROMÂNII
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cuza a renunțat la părul lung și a apelat la o schimbare radicală de look, după doi ani. Cum arată acum prezentatorul TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro