Programul Noua Casă. Ce se întâmplă în România: anunțul neașteptat al BNR

de: Ștefan R. Apostol
15 07. 2020

Săptămâna trecută Guvernul anunța pe ordinea de zi ordonanț de urgență prin care să fie modificate condițiile acordării creditelor din partea statului. Conform ordonanței, persoanele care vor dori să-și achiziționeze o locuință prin intermediul programului „Noua Casă” vor avea posibilitatea să facă un credit de până la 140.000 de euro, cu alte cuvinte o dublare a plafonului de creditare.

Programul ”Noua Casă” are un nou plafon de creditre, dar nu est epe placul BNR

Noua propunere de ridicare a planfonului de la 70.000 la 140.000 de euro este îndrăzneț, dar conform analiștilor BNR, nu este unul safe și trebuie tratată cu foarte multă prudenţă. Astăzi, 15 iulie, Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din Banca Naţională a României (BNR), într-o conferință de presă a tras un semnal de alarmă și a invitat Guvernul Orban la prudență și la o gândire pragmatică asupra dublării plafonului garantat.

”În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi ‘Noua casă‘ şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului.

Programul Noua Casă. Ce se întâmplă în România: anunțul neașteptat al BNR

Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul ‘Prima casă'”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

Ce se întâmplă în România: anunțul neașteptat al BNR

În primul rând, această dublare a garantării plafonului de creditare, spune specialistul va trebui suportată de Guvern care și-așa stă prost la capitolul lichidități, ținând cont de viariabila situației de criză în care ne aflăm, în al doilea rând propunerea nu garantează o ieftinire și mai multe investiții în piața imobiliară, ci dimpotrivă, poate influența negativ și, în cele din urmă „va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva„.

„Propunerea pe care o are Guvernul în momentul de faţă de majorare a plafonului pentru noua primă casă are în vedere a păstra o piaţă care poate, altminteri, să fie sub presiune, legat de faptul că unii oameni câştigă mai mult, alţii mai puţin, unii stau pe ajutoare de şomaj… Situaţie care nu încurajează, în orice caz, investiţiile imobiliare.. Sigur că, în măsura în care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva şi numai dacă are o amploare mare. Dacă se vor da 10.000 de credite este una, dacă se vor da 50.000 de credite este alta.

Programul Noua Casă. Ce se întâmplă în România: anunțul neașteptat al BNR

Personal, aş fi mai prudent, nu aş merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro. Ar trebui să o luăm uşor-uşor, în cazul în care va mai fi nevoie. Să nu uităm că înainte de apariţia acelei blestemăţii care a fost darea în plată, piaţa imobiliară se aşezase foarte bine, iar „Prima Casă” putea foarte bine să dispară. A apărut acea ciudăţenie ca nicăieri pe faţa pământului şi piaţa imobiliară s-a blocat în ultimul hal. Nu suntem acum în această situaţie, dar oricum ar fi mai e de lucru până să avem o piaţă funcţională a creditului ipotecar”, a subliniat oficialul BNR, Eugen Rădulescu.