Programul Noua Casă 2020. O nouă schimbare anunțată în România: totul depinde de cât de vechi e apartamentul

de: Năstase Mirabela
13 08. 2020

Trebuie să știi că prin acest program, plafonul diferă în funcție de cât de nouă este viitoarea ta casă. Dacă locuința pe care dorești să cumperi a fost construită sau reparată în ultimii cinci ani, atunci plafonul poate ajunge până la 140 de mii de euro.

Programul Noua Casă 2020

Dacă vei cumpăra o casă mai veche de cinci ani, plafonul maxim va fi de 70 de mii de euro. De asemenea, și avansul diferă în funcție de casa pe care o alegi. Astfel că pentru plafonul de 140 de mii de euro, avansul pe care îl vei scoate din buzunar este de 15%. În cazul plafonului de 70 de mii de euro, va trebui să plătești doar 5% pentru avans.

De asemenea, pentru apartamentele vechi, procentul de garantare a crescut de la 40 la 50%, iar în ceea ce privește locuințele noi, ponderea maximă a garanției statului a ajuns de la 50 la 60%.

Ca să se poată aplica pentru un astfel de credit, beneficiarul trebuie să facă o declarație pe proprie răspundere conform căreia nu deține o altă locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili. Însă dacă deține una, aceasta trebuie să fie achiziționată printr-un alt program, nu prin Prima Casă. Mai mult, de menționat este că românii care cumpără o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.

Cine poate aplica pentru acest tip de credit

Pot aplica pentru acest tip de credit următoarele persoane:

    • Persoanele care sunt la prima locuință de peste 50 mp;
    • Persoanele care nu au un alt credit ipotecar în derulare;
    • Nu există limită de vârstă.

Guvernul aprobă în ședința de joi normele de aplicare a programului Noua Casă, iar vineri se va publica în Monitorul Oficial Convenția-tip cu cei 14 parteneri pe care îi are în acest program. Începân de luni însă, se vor putea începe achizițiile prin programul Noua Casă.