Programul mall-urilor și hipermarketurilor de Rusalii 2019. Unde este închis

de: Claudiu Surmei
14 06. 2019

Duminică, 16 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile, care mai este numită și Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit. Anumite categorii de bugetari beneficiază de un week-end prelungit cu ocazia Rusaliilor, întrucât și luni, 17 iunie, este considerată zi liberă. Mulți verifică deja programul mall-urilor și hipermarketurilor și se pregătesc pentru cumpărături.

Prima și a doua zi de Rusalii sunt libere

Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România. Anumite categorii de bugetari beneficiază, astfel, de un week-end prelungit (sâmbătă – 15 iunie, duminică – 16 iunie, luni – 17 iunie). Printre ei nu se numără polițiștii, medicii, pompierii, dar și alte categorii.

Angajatorii au însă obligația să le ofere angajaților zile libere în cazul în care îi cheamă la muncă în zilele declarate libere de către stat prin lege, sau pot opta să le plătească dublu zilele de lucru.

Programul mall-urilor și hipermarketurilor

De obicei, mall-urile și hipermarketurile își modifică programul de sărbătorile legale. La fel și băncile, dar și multe dintre instituții. De Rusalii, românii primesc o veste bună. Programul mall-urilor și hipermarketurilor rămâne neschimbat, astfel că dacă nu pleacă în vacanță la munte sau la mare se pot relaxa la cumpărături.

În schimb, băncile vor fi închise luni, 17 iunie. Excepție vor face anumite unități din unele mall-uri și centre comericale.

Ce sunt Rusaliile

Rusaliile sunt prăznuite întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paște. Se comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret, eveniment care a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus. Sărbătoarea mai poartă numele de cinzecime.

Semnificația Rusaliilor creștine mai poate cuprinde următoarele aspecte:

  • revărsarea eshatologică a Duhului Sfânt (cf. Ioel 3, 1-5, citat de Petru în cuvântarea sa din Fapte 2)
  • încununarea Paștelui lui Hristos, prin revărsarea Duhului asupra apostolilor
  • adunarea comunității mesianice, potrivit profețiilor
  • deschiderea Bisericii către toate popoarele
  • începutul misiunii.