Programul din calculatorul personal care îți crește imediat factura la curent. Foarte mulți români îl folosesc

de: Anca Lupescu
07 01. 2022

O companie a devenit ținta unor critici vehemente pentru că ar instala automat o aplicație de minare crypto. Internauții spun că Norton Antivirus a adăugat un program de minare crypto greu de dezinstalat în suita de programe antivirus Norton 360. Programul se numește Norton Crypto și se instalează automat la activarea protecției împotriva virușilor.

Programul care îți adaugă bani la factura de la curent

Compania a anunțat acest instrument în vara anului trecut, spunțnd că este o modalitate prin care utilizatorii își pot folosi puterea de procesare neutilizată pentru a mina ușor criptomoneda ether.

Clienții Norton 360 vor avea acces la o funcție de minerit Ethereum în „următoarele săptămâni”, a declarat compania.

„Mineritul” de criptomonede funcționează prin utilizarea hardware-ului unui computer pentru a efectua calcule complexe în schimbul unei recompense.

Nu este clar care este modelul de afaceri pentru Norton Crypto sau dacă Norton va lua o parte din câștiguri.

Compania a prezentat ideea ca fiind o modalitate sigură și ușoară de a intra în minerit, o „parte importantă din viața clienților noștri”.

Într-un comunicat de presă, Norton LifeLock – care se numea cândva Symantec – a declarat: „Norton LifeLock este o firmă de securitate:

Timp de ani de zile, mulți dintre cei care s-au apucat de minerit monede au fost nevoiți să își asume riscuri în căutarea criptomonedelor, dezactivându-și securitatea pentru a executa operațiuni de minerit de monede”.

Unii utilizatori au atras atenția că cei care folosesc Norton vor ajunge să piardă bani prin folosirea instrumentului, în funcție de cât plătesc pentru electricitate.
„Norton practic amplifică consumul de electricitate la nivel mondial, costându-i pe clienții săi mai mult în electricitate decât câștigă din minare, însă permițând Norton să facă o tonă de profit”,spus cercetătorul în cibersecuritate Chris Vickery.

Mineritul Ethereum ca miner solo este foarte dificil, bazându-se pe noroc și pe un hardware de calcul puternic pentru a primi monede.

Capturile de ecran furnizate de Norton par să sugereze că sistemul va folosi în schimb un „pool” – în care un număr foarte mare de mineri contribuie cu toții cu toată puterea de calcul pe care o au și împart recompensa în funcție de cât de mult au muncit mașinile lor.

Dar astfel de „pool-uri” iau aproape în mod universal o cotă procentuală – o cotă de 1% din toate câștigurile fiind un standard utilizat pe scară largă.