Programă istorie BAC 2022. Ce trebuie să învețe elevii

de: Ana Chivu
20 06. 2022

Programă istorie BAC 2022, ce au avut de învățat elevii anul acesta ca să treacă cu brio examenul. Absolvenții de liceu se pregătesc pentru examenul cel mai important din viața lor. Mai exact, aceștia au susținut astăzi prima probă din cadrul Bacalaureatului, urmând să fie testați la o a doua materie. Programa la Istorie pentru BAC 2022 a fost publicată de Ministerul Educației. Candidații trebuie să susțină proba la istorie în data de 21 iunie. Iată ce variante pentru examenul de bacalaureat au pentru anul acesta școlar!

Programă istorie BAC 2022: ce lecții trebuie să învețe elevii?

Programa la Istorie pentru BAC a fost publicată de Ministerul Educației. Elevii care au terminat clasa a XII-a urmează să susțină proba la istorie, după ce astăzi au dat proba la Limba și literatura română.

Al doilea examen din cadrul Bacalaureantului va fi pe data de 21 iunie. Programa este realizată în conformitate cu prevederile programelor școlare în vigoare pentru învățământul liceal.

Variantele de subiecte evaluează competențele și conținuturile din programă, iar baremele de evaluare și de notare prevăd acordarea punctajelor pentru orice modalitate corectă de rezolvare a cerințelor. Variantele de subiecte nu vizează conținutul unui manual anume.

Programă istorie BAC 2022

Programă pentru Istorie – Competențe de evaluat

  • Utilizarea eficientă a comunicării şi a limbajului de specialitate Formularea de argumente referitoare la un subiect istoric Folosirea limbajului adecvat în cadrul unei prezentări scrise Evidențierea relației cauză – efect într-o succesiune de evenimente sau procese istorice Formularea, în scris, a unor opinii referitoare la o temă de istorie
  • Exersarea demersurilor și acțiunilor civice democratice Extragerea informației esențiale dintr-un mesaj Descoperirea constantelor în desfășurarea fenomenelor istorice studiate
  • Aplicarea principiilor şi a metodelor adecvate în abordarea surselor istorice Selectarea şi comentarea surselor istorice pentru a susţine/combate un punct de vedere Descoperirea în sursele de informare a perspectivelor multiple asupra evenimentelor şi proceselor istorice Analiza diversității sociale, culturale și de civilizație în istorie pornind de la sursele istorice
  • Utilizarea surselor istorice, a metodelor și a tehnicilor adecvate istoriei pentru rezolvarea de probleme Utilizarea adecvată a coordonatelor temporale și spațiale relative la un subiect istoric Construirea de sinteze tematice

Absolvenții susțin proba la Istorie la BAC 2022

Programă Istorie – Conținut

-Popoare și spații istorice
Romanitatea românilor în viziunea istoricilor. a

-Oamenii, societatea și lumea ideilor
Secolul XX – între democrație și totalitarism. Ideologii şi practici politice în România şi în Europa. Constituțiile din România.

-Statul și politica
Autonomii locale și instituții centrale și în spațiul românesc (secolele IX-XVIII). Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari. (secolele XVIII-XX) România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă.
Construcţia democraţiei postdecembriste.

-Relații internaționale Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii. România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX – cu excepția aspectelor referitoare la faptele istorice desfășurate după 1920 din acest conținut.

Pe data de 20 iunie elevii au susținut proba la Limba și literatura română, pe 21 iunie au proba obligatorie a profilului, pe 22 iunie proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 27 iunie vor fi afișate primele rezultate, ulterior cei nemulțumiți de notele primite vor putea depune contestații la unitățile de învățământ din care provin.