Programa Bacalaureat 2023, simplificată. Ce modificări majore se vor face
Programa Bacalaureat 2023 va fi simplificată și pentru examenul din 2023, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educației a susținut astăzi o conferință de presă cu tema: rezultatele înregistrate în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor). În cadrul conferinței, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre anumite modificări pe care le va suferi examenul de Bacalaureat, în viitor.
Programa Bacalaureat 2023, simplificată
Conform declarațiilor sale, programa de Bacalaureat 2023 va fi simplificată, prin simplificarea materiei acoperite, pentru generația respectivă, în anii de pandemie, respectiv materia de clasa a IX-a și clasa a X-a.
„Începând de anul viitor o să avem o tranziție spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată și anul viitor, cu ceea ce s-a predat în clasa a 10-a și eventual în clasa a noua, dar vom avea deja conținuturi complete pentru clasele a 11-a și a douăsprezecea”, a spus Sorin Cîmpeanu.
În cadrul aceleiași conferințe, tot cu privire la Bacalaureat 2023, acesta și-a exprimat speranța că va putea extinde la nivel național evaluarea digitală, aplicată anul acesta într-un singur județ, respectiv Călărași, ca parte a unui program pilot.
„Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel național evaluarea digitală. Veți vedea câte avantaje sunt, în primul rând în favoarea elevului”, a mai spus ministrul.
Despre schimbările la Bacalaureat, Sorin Cîmpeanu a precizat că, cel mai probabil, în anul 2027 „vom putea avea un Bacalaureat radical schimbat”.
„În 2027 vom putea avea un Bacalaureat radical schimbat, dar le spun de acum elevilor că îmi doresc să se concentreze pe fiecare din disciplinele din trunchiul comun. În acest moment se lucrează la planul cadru de liceu, ne propunem ca în septembrie 2023 să intrăm cu un plan cadru nou. (…)”, a spus ministrul.
Rezultate în prima sesiune de BAC 2022, înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor
Ministrul Educației a vorbit și despre primele rezultate la Bacalaureat 2022.
„Evaluarea digitală a evoluat foarte bine, subiectele au fost concepute corect, de asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, 7 şi 8 şi peste 9. Nu au fost mai dificile că în alţi ani, au fost corect concepute. Aceste rezultate sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, toptul se datorează simplificării materiei, au fost scoase subiectele din perioada în care şcolile erau închise.
Îi felicit pe cei 162 de candidaţi care au obţinut media 10. În Bucureşti au fost 30 de note de 10, în Prahova 15 note de 10, Galaţi şi Tulcea au fost câte 9 note de 10”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Sunt și judeţe fără note de 10:
- Alba,
- Braşov,
- Argeş,
- Ilfov,
- Giurgiu,
- Tulcea.
Cea mai ridicată rată de promovabilitate a fost înregistrată în:
- Cluj 81, 9%
- Iaşi, 81,6 % ,
- Bucureşti -77, 4 %.
Judeţele cu cea mai scăzută promovabilitate:
- Ilfov 47%, în creştere cu 6 faţă de anul trecut
- Călăraşi 35 %
- Rural 69, 2 %
- Urban 82. 7 %