Prognoza meteo până pe 10 iulie 2023. Cum va fi vremea, fenomenele extreme care apar în România

de: Sabina Anastasia
12 06. 2023

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo până pe 10 iulie 2023. Află în rândurile de mai jos cum va fi vremea în următoarele săptămâni. Cu ce fenomene meteo ne vom confrunta și cât timp va continua să plouă.

Cum va fi vremea la finalul lui iunie

În această perioadă, majoritatea regiunilor din România sunt marcate de fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice. În ciuda temperaturilor ridicate, multe județe se află sub avertizări de ploi, furtuni și vijelii. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo până pe data de 10 iulie 2023.

Meteorologii anunță că, în săptămâna 12-19 iunie, vremea se va răci ușor. Temperaturile vor prezenta valori puțin mai coborâte decât cele raportate în ultima perioadă, în mod deosebit în vestul și sud-vestul României. Cu excepția extremității de est și de sud-est, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sud-vest.

În ultime săptămână a lunii iunie, vremea va fi normală pentru perioada de timp amintită. Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice intervalului. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în regiunile nord-estice, iar în restul teritoriului cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, potrivit ANM.

Chiar dacă luna iunie 2023 este marcată de fenomene meteo specifice instabilității atmosferice și averse torențiale, ploile nu ne vor părăsi nici în a doua lună de vară. Meteorologii spun că, în anumite teritorii din țară, regimul pluviometric va fi excedentar, excepție făcând extremitatea de est și extremitatea de sud-est a țării.

Prognoza meteo până pe 10 iulie 2023

În săptămâna 26 iunie – 3 iulie, temperatura medie, în mai toate regiunile, va prezenta o valoarea specifică intervalului de timp menționat. Cantitățile de precipitații vor fi excendentare în majoritatea teritoriilor din țară, însă în mod deosebit în cele din vestul și nord-vestul României.

În săptămâna 3 iulie – 10 iulie, „mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii țări”, a anunțat ANM.

În altă ordine de idei, amintim că până marți, 13 iunie, se află în vigoare un COD PORTOCALIU de ploi, care va expira la ora 10:00. În intervalul amintit, se vor manifesta averse torențiale în județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Dolj și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara și Argeș.

Local, cantitățile de apă vor atinge valori de până la 40 de litri pe metrul pătrat. Izolat însă, cantitățile de apă vor depăși chiar și 60 de litri pe metrul pătrat, într-o perioadă scurtă de timp, de la una până la trei ore, potrivit anunțului ANM.