Prognoza ANM 29 februarie 2020. Vreme schimbătoare și temperaturi mai ridicate

Prognoza ANM 29 februarie 2020. Vreme schimbătoare și temperaturi mai ridicate
Prognoza ANM 29 februarie 2020. Vreme schimbătoare și temperaturi mai ridicate

Pentru ziua de 29 februarie 2020 ANM anunță vreme mai caldă la nivelul întregii țări, cu cu temperaturi mai ridicate pentru intervalul în care ne aflăm, pe alocuri și precipitații sub formă de ploaie.

Prognoza ANM 29 februarie 2020

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile estice și nord-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și local în nordul țării. În regiunile sudice și sud-estice cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, iar în cele nord-estice apropiate de cele normale ale perioadei.

Vremea va fi ușor mai caldă pentru această dată în regiunile sudice și estice și apropiată de normal în rest. Cerul va fi temporar noros și pe arii restrânse, la începutul intervalului în sud-estul teritoriului se vor semnala precipitații slabe. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, mixte în Moldova și sub formă de ploaie în rest. Vântul va avea intensificări temporare cu precădere în sud-estul țării, precum și la munte, îndeosebi pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură, unde va sufla tare. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 12 grade, iar cele minime între -6 și 3 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până spre -10 grade.

Vreme schimbătoare și temperaturi mai ridicate

BANAT

În primele trei zile din interval vremea se va încălzi treptat, devenind deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge 16…18 grade, apoi se va răci semnificativ, astfel încât maximele vor fi de 6..8 grade spre finalul primei săptămâni. După aceste alternanțe se va încălzi din nou, astfel încât media maximelor se va situa între 12 și 14 grade. Regimul termic nocturn se va menține ridicat, concretizat prin valori medii de 2…4 grade, cu două scăderi semnificative, în 25 și 28 februarie, când minimele vor deveni ușor negative, cu valori medii de -2 grade. Precipitațiile se vor semnala pe aproape tot parcursul intervalului și vor fi moderate cantitativ pe 29 februarie.

CRIŞANA

La început va fi cu mult mai cald decât în mod caracteristic datei, cu maxime de 12…16 grade, apoi se va răci semnificativ, la valori medii în jurul a 6 grade în data de 28 februarie, după care se va încălzi din nou și mediile temperaturilor maxime vor fi de 10…12 grade până la finalul intervalului. Temperaturile minime vor avea variații de la -2 la 6 grade în prima jumătate a intervalului, apoi se vor situa, în medie, între 2 și 4 grade.  Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, însă acestea pot deveni moderate cantitativ pe 29 februarie.

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne vor crește treptat, astfel încât vor determina o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce vor porni de la 6…8 grade și vor ajunge la 14…16 grade în. În 29 februarie se va răci accentuat, astfel încât maximele termice vor coborî spre 3…6 grade, apoi se va înregistra un proces de încălzire ce va determina valori maxime mediate regional între 10 și 12 grade. Regimul termic nocturn va avea variații pe aproape tot intervalul, astfel încât temperaturile minime se vor situa, în medie, între 0 și 4 grade, dar și mai scăzute, în mare parte negative, pe 25, 28 și 29 februarie, spre -6…-2 grade. Temporar vor fi precipitații în aproape toate zilele, posibil mai însemnate cantitativ pe 29 februarie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, dar se va răci semnificativ pe 29 februarie, când maximele vor coborî spre 4…6 grade. Ulterior se va încălzi treptat, dar vor mai fi ușoare alternanțe, astfel încât mediile maximelor termice se vor situa între 8 și 12 grade. Regimul termic nocturn se va concretiza, în medie, prin valori cuprinse între 0 și 4 grade, cu nopți mai reci în 28 și 29 februarie, când temperaturile minime vor deveni negative. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, cu cantități moderate între 26 februarie și 01 martie.

MOLDOVA

Temperatura va marca o scădere treptată, ajungând la valori de 5…7 grade pe 29 februarie, după care se va menține la medii de 10…14 grade. Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori peste mediile multianuale specifice perioadei în mare parte din interval, cu minime ale căror medii vor fi între 2 și 4 grade, exceptând datele de 28 și 29 februarie, când minimele vor deveni preponderent negative.  Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, doar temporar fiind posibile precipitații, slabe cantitativ.

DOBROGEA

Valorilor maxime de 8…10 grade în data de 28 februarie, când media regională se va situa în jurul a 16 grade. În restul intervalului de prognoză, vremea se va menține mai caldă decât în mod normal în această perioadă, iar temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 și 14 grade. Temperaturile minime vor avea variații în prima jumătate a intervalului, când se vor situa între 2 și 8 grade, apoi se vor menține, în medie, între 4 și 6 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, cu o probabilitate mai mare de precipitații pe 29 februarie.

MUNTENIA

Vor fi alternanțe de regim termic, astfel încât vor fi intervale în care abaterile pozitive față de specificul climatologic vor fi semnificative, dar și intervale cu temperaturi mai ponderate. Astfel, în restul intervalului, sunt estimate valori diurne, în medie, de 8…12 grade. Temperturile minime vor fi în general pozitive, cu valori medii între 2 și 6 grade, mai scăzute pe 28 și 29 februarie, când se vor înregistra și temperaturi ușor negative. Probabilitatea pentru precipitații slabe va fi mai ridicată pe 29 februarie, dar și în intervalul 01 – 08 martie.

OLTENIA

În data de 28 februarie se estimează o scădere a temperaturilor maxime, care se vor situa între 7 și 11 grade. Temperaturile minime vor fi scăzute pe  28 februarie, când se vor înregistra valori negative ce pot coborî spre -5…-3 grade, dar în restul intervalului vor fi pozitive și mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei, cu valori medii între 2 și 6 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată, cu precădere în perioada 26 – 29 februarie și din nou în a doua săptămână de prognoză.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi în scădere, spre medii ale maximelor termice de -2 grade în 28 februarie, dar ulterior se va încălzi din nou, nu vor mai fi variații semnificative, iar media temperaturilor maxime va fi de 2…4 grade. Minimele vor avea alternanțe semnificative în prima săptămână când se vor situa, în medie, între -10 și 0 grade, dar până la finalul intervalului de prognoză se vor menține relativ constante, în jurul unor valori medii de -4 și -2 grade. Va ninge în zonele montane, submontane și în Maramureș, vor fi precipitații mixte în Banat, în Crișana și în Transilvania, iar în restul țării vor predomina ploile.

BUCUREȘTI

Vremea va fi ușor mai caldă decât în mod normal pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul intervalului, când trecător vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla moderat în cursul zilei și în general slab spre seară și noaptea. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade, iar cea minimă de -2…1 grad.