Profit istoric pentru băncile din România în 2022. Câți bani au câștigat după modificările ROBOR și IRCC
Băncile din România au făcut profituri record ! În ultimul an și cele 11 luni din 2022, ratele la ROBOR și IRCC au crescut la valori record. S-a speculat ideea că ar fi fost o înțelegere tacită între bănci. Cu toate astea, creșterea nu a putut fi stopată de BNR. Pe de altă parte, cei mai afectați au fost clienții băncilor, dar asta nu a împiedicat operatorii bancari să facă profituri imense. Profiturile din acest an, spun datele, au crescut în raport cu anul 2021, la 7,6 miliarde lei.
Ratele ROBOR și IRCC la creditele din România la valori record
Declanșarea crizei pandemice a fost un prim semnal de alarmă cu privire la creșterile ROBOR și IRCC. Ulterior, odată cu delanșarea crizei generalizate în toată Europa, efectul s-a văzut imediat la cei doi indici.
Ca urmare a noilor creșteri la ROBOR, numeroși consumatori au făcut cereri de modificare a contractelor de credit pentru a trece la dobânzile IRCC și a obține rate mai mici.
Dar, conform datelor, a fost un efect de boomerang, având în vedere că, ulterior, și IRCC a început să crească. Conform unei prognoze, s-ar putea ca acest indice să ajungă din urmă ROBOR-ul, și chiar să-l depășească.
Dar, cu cât au crescut cei doi indici, cu atât cele mai câștigate au fost băncile din Rămânia, prin acordarea de credite, indiferent de ce indice era folosit la calcularea dobânzilor.
Partea și mai interesantă este că băncile din România au avertizat că trecerea la IRCC este doar o soluție temporară. Cu toate astea, de fapt, se gândeau la profiturile lor.
Record de profituri în 2022 pentru băncile din România
Așa se face că, deși ar putea fi surprinzătoare, datele recente anunță profituri record în aceste 11 luni din 2022. De fapt, băncile din România au bătut recordul, în comparație cu ultimii doi ani de zile.
Conform publicației bancher.ro, în 2022 s-au înregistrat profituri în valoare de 7,6 miliarde de lei. Cifrele arată o creștere cu cel puțin 19 procente, față de aceeași perioadă a anului trecut. Nu mai vorbim de profitul din 2020, care este cu mult mai mic, pe fomdul crizei pandemice.
Vă întrebați de unde profitul record la băncile din România? Răspunsul îl găsim în rata de creștere a creditelor acordate în piață. Aceeași publicație arată că acestea, indiferent de indice, au crescut cu cel puțin 6 procente, la clienții persoane fizice.
Dacă ne uităm la creditele acordate persoanelor juridice de băncile din România, procentul de 25% este un alt răspuns evident referitor la profiturile din 2022 realizate de bănci.
Uitându-ne și la partea de active bancare, anul 2022 a adus o creștere de 13%, asta fiind de fapt tradus în 679 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2022.
Rentabilitatea acestor active la băncile din România, cum era de așteptat, a resimțit o creștere și o profitabilitate de 1,54 procente, față de 1,4 cât era anul trecut. În ceea ce privește rentabilitatea capitalului, băncile din România au avut o pondere de 16,56% în 2022, față de 13,59 cât era în 2021.
Deci, pe toate planurile, băncile din România au avut mai mult de câștigat în cele 11 luni din 2022, decât în ultimii doi ani la un loc.