Profesorii protestează înainte de începerea noului an școlar. Ce nemulțumire majoră au acum
Profesorii sunt nemulțumiți și protestează chiar înainte ca noul an școlar să înceapă! Aceștia nu au fost plăcut surprinși de ultimele declarații făcute de premierul Florin Cîțu cu privire la salariile din învățământ.
Proteste în învățământ. De la ce a pornit nemulțumirea profesorilor
Florin Cîțu a declarat că nu sunt bani pentru salariile profesorilor, așa că toți cei ce lucrează în unitățile de învățământ au fost nemulțumiți. Sindicatele au anunțat că totul poate să se reducă la proteste dacă nu vor exista schimbări cu privire la sumele pe care le primesc cei din învățământ.
De asemenea, Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, a declarat că nivelul de trai în România a devenit unul costisitor, așa că salariile ar trebui să fie majorate pentru a se putea ține pasul cu prețurile mari ale facturilor.
Acesta s-a referit la banii pe care persoanele le scot din buzunar pentru a achita gazul, energia electrică, dar și carburanții, gradul de nemulțumire fiind unul ridicat printre profesorii ce sunt nevoiți să își asigure un trai bun în România.
„Vorbim de un grad foarte mare de nemulțumire, de partea nu numai a cadrelor didactice, a întregului personal care lucrează în învățământul românesc (…) care află cu stupefacție că în condițiile în care domnul prim-minitru ne declara foarte senin că avem una dintre cele mai zdrobitoare creșteri economice și că ar trebui să simțim câte lucruri bune s-au întâmplat pentru noi în această perioada.
Colegii noștri, noi, resimțim cu toții și un al tip de creșteri: creșterea facturilor la utilități, energie electrică, gaz, carburanți. Toate acestea refrecandu-se în nivelul de trăi al colegilor noștri.”, a transmis acesta pentru Antena 3.
„Care e starea de bine pentru populație?”
De asemenea, Marius Nistor a susținut că era necesar ca salariile profesorilor să fie majorate cu încă două tranșe, lucru ce nu s-a întâmplat. Președintele Federației Spiru Haret consideră că este important să se investească în oameni pentru a obține rezultatele dorite.
„Ar trebui să-și aducă aminte că salariile cadrelor didactice trebuiau majorate conform Legii Salarizării cu încă două tranșe.
Salariile sunt stopate, înghețate, suntem la coadă salarizării și îmi spui cu seninătate că trebuie să mai aștept. Până când? Nu se înțelege că investiția în resursă umană este cea mai importantă, vrei calitate – investești în oameni?
Cu vorbe nu mai putem rezolva nimic. Am creștere economica de 13% dar au crescut toate prețurile pe utilități iar salariile au stagnat? Care e starea de bine pentru populație?”, a mai spus el.