Profesorii intră în grevă la începutul anului școlar? Am vorbit cu un director de școală și ne-a explicat cât de gravă este situația EXCLUSIV
Sindicaliștii din Educație se întâlnesc, luni, 4 septembrie cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta despre proiectul Legii Salarizării unitare. Au fost descoperite și anomalii legate de salariile directorilor, care au ajuns să fie mai mici decât ale profesorilor, iar aceștia amenință cu greva chiar la început de an școlar.
Întâlnire la Guvern între sindicaliștii din educație și premierul Ciolacu
Profesorii au revenit la școală, vineri, 1 septembrie, potrivit calendarului oficial, însă anul școlar nu a început cu dreptul pentru cadrele didactice și mai ales pentru directori. Aceștia au salarii mai mici ca unii profesori și iau în calcul demisia.
„Am cu 1.000 de lei față de un profesor cu experiență ce e drept, însă responsabilitățile și stresul sunt infinit mai mari. Luăm în calcul să ne punem demisia și aici vorbesc și de directorii adjuncți”, a declarat un director școlar din București pentru Playtech.ro.
Situația nu este doar în București, ci și în alte zone din țară, iar potrivit unor surse din învățământ, în unele cazuri diferențele salariale sunt și de 2.000 de lei.
„Mai bine renunț la funcție și salariu mai mic și program la școală petrecut mai mult. Și pentru ce? Nu este în regulă. Un director are o serie de atribuții, plus de asta trebuie să facă mereu cursuri, să fie mereu la curent cu ce se întâmplă, să fie un liant între profesori, elevi și părinți. Directorul de multe ori e și psiholog și meditator, iar diferențele sunt mult prea mari”, a mai spus aceasta.
Mulți dintre directori au demisiile semnate și că vor renunța la funcție dacă situația nu va fi rezolvată. Zilele trecute 2.500 de directori de școli și grădinițe cer premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, salarii mai mari.
Printre altele aceștia propun modificarea Legii nr. 153/2017 privind „salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul în care salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, permițând astfel aplicarea corespunzătoare a gradațiilor specifice tranșelor de vechime”.
„2500 dintre aceștia spun că le-a ajuns și se revoltă. De ce? Pentru că Guvernul face din nou economii pe cârca educației, neînțelegând nimic din recenta grevă a profesorilor. Sistemul e la pământ și Guvernul îl împinge iarăși pe scări. Parcă este un blestem, mereu să fie educația pusă la coada listei.
Mai ales când vine vorba de salarii. În acest moment sunt foarte mulți directori de școli care au rămas cu salarii mai mici decât profesorii pe care îi conduc. E un job cu multă răspundere și prost plătit.
Pentru că nu mai suportă, cei 2500 au semnat o scrisoare și amenință că își vor da demisia, dacă Guvernul închide ochii, cum o face de obicei”, a transmis pe Facebook senatorul USR Ștefan Pălărie.
Marcel Ciolacu are azi la ora 14:15 programată o întâlnire cu sindicaliștii din educație,iar tema principală de discuție este Legea Salarizării unitare. Greva generală de anul acesta a fost cea cea mai lungă din ultimii ani.
Începe școala cu grevă? Ce trebuie să știe elevii
Elevii sunt așteptați să se întoarcă în bănci, luni,pe11 septembrie și încă nu s-a pus problema recuperării orelor „pierdute” în timpul grevei din vară.
Întrebat de Playtech.ro dacă profesorii ar putea reintra în grevă curând, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a spus că nu este cazul, cel puțin pentru moment.
Greva profesorilor a încetat după ce Ordonanța de Urgență a fost modificată. Sindicatele din Educație au anunțat pe 12 iunie „suspendarea grevei” și nu încetarea ei.
„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, transmiteau atunci sindicaliștii din Educație.
Guvernul a întârziat o lună și jumătate cu proiectul legii salarizării unitare, care ar fi trebuit să ajungă în Parlament pe 1 septembrie.
„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere.
Drept pentru care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, au arătat semnatarii scrisorii, într-un comunicat de presă trimis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret (FSE Spiru Haret) și AVE România – Asociația pentru Valori în Educație.