Produsul indispensabil care se scumpește mult în România. Toți oamenii îl consumă în fiecare zi

de: Anca Lupescu
17 09. 2021

Un produs indispensabil românilor se scumpește cu mult. Prețul lui a explodat.

Un produs nelipsit din casele românilor se scumpește grav

Un produs vital urmează să fie scumpit în România. Majorarea prețului va fi de cel puțin 20%, iar scumpirea va fi resimțită de cei care îl folosesc începând cu luna octombrie a acestui an.

Asociația Producătorilo din Industria Apei, George Ristea, spune că pe bonurile românilor urmează să fie sume mai mari, iar asta din cauza apei îmbuteliate.

Prețul apei de izvor la sticlă va crește din mai multe motive, printre care și scumpirea energiei electrice, a ambalajelor și a combustibilor, dar și a presiunii cursului de leu-euro, după investițiile realizate în producție.

Care este motivul

Apa îmbuteliată urmează să coste mai mult chiar și cu 20% din luna octombrie. Reprezentanții Asociației Producătorilor din Industria Apei spune că scumpirea se justifică prin faptul că prețul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20%

În plus, prețul ambalajelor a crescut și el cu aproape 50%.

“Principalul motiv este scumpirea energiei electrice, în general producătorii sau îmbuteliatorii de apă consumă foarte multă energie și această scumpire cu 90% duce la scumpirea apei. Dar acesta e doar unul dintre motive.

Apoi, materialele de ambalat au o creștere de 50%. (…) Minimum 20% va fi majorarea și poate ajunge spre 25-30%, iar în luna octombrie ar trebui să se vadă deja la raft”, a rezumat președintele APIA, George Ristea.

Carnea de porc și legumele se scumpesc și ele

Noua scumpire vine după ce la începutul acestei luni, administratorii de măcelarii au spus că până de Crăciun, carnea de porc se va scumpi cu măcar 5%.

Și legumele se vor scumpi cu până la 40% până în 2022, din cauza costurilor de producție mai mari.

”Probabil şi puterea de cumpărare este foarte scăzută.

Dacă anul trecut aveam comenzi de 50-60 de kilograme la castraveți anul asta, cu excepția vinetelor, la restul produselor nu am simțit apetitul pentru procesare, cum spunem noi in termeni populari nu simțim borcaniada”, a spus Radu Ionuţ Victor, legumicultor, potrivit Antena 3.

Legea consumatorului vulnerabil de energie electrică a fost adoptată de Parlament. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a spus că aceasta va fi aplicată începând cu data de 1 noiembrie.