Produsul din comunism care a revenit în magazinele din România. Mulți români vor fi cuprinși de nostalgie

de: Ștefan R. Apostol
25 07. 2022

Produsul din comunism care a revenit în magazinele din România! Pe vremea de tristă amintire, nu puține au fost situațiile în care stăteam la cozi. Majoritatea produselor erau raționalizate, de la pâine și până la banalul zahăr. Printre produsele la care stăteam la cozi se număra și celebra sticlă de sifon. Pentru cei care nu știu, sifonul este produsul din comunism care a revenit în magazinele din România. Odată intrați în marile supermarketuri mulți români vor fi cuprinși de nostalgie atunci când vor regăsi pe rafturi acest produs.

Sifonul, produsul din comunism care a revenit în magazinele din România

Pentru nostalgicii vremurilor de tristă amintire, sifonul era băutura folosită cel mai des. Fie simplu, fără nimic, sau ca adaos la băuturile alcoolice, sifonul era nelipsit de pe masa românilor. Pe vremea când unii dintre noi eram copii, ne aducem aminte cum mergeam și stăteam la coadă ca să umplem sticlele de sifon.

După evenimentele din Decembrie 1989, celebrul sifon dispărea, fiind înlocuit cu sticlele, ulterior peturile cu apă minerală. Dacă e să ținem cont de acest aspect, sifonul era la fel de bun ca apa minerală de astăzi, pe care o găsim în magazine.

Dar, iată că o firmă românească a decis să readucă pe piață acest produs, iar astăzi îl regăsim în supermarketuri sub numele de „Mr.Sifonescu”. Cu alte cuvinte sifonul este produsul din comunism care a revenit în magazinele din România.

Pasionații îl pot găsi în supermarketuri ca Auchan, Mega Image, sau Lidl. Producătorul a scos la vânzare sifonul în sticlă de 1,6 litri. Produsul vine într-o sticlă de plastic astăzi, nu mai este ca în trecut, din sticlă clasică, iar prețul pe litru este de 2.88 lei pe litru, la Auchan, de exemplu. Pentru fanii Mega Image, aici vor găsi același produs la 4,95 de lei pentru sticla de 1,6 litri.  Petul poate fi reciclat în zonele amenajate de reciclare din supermaketurile unde există astfel de zone.

În afară de acest produs mai există și alți agenți comerciali care propun spre vânzare de la flacoane de sifon de 2 litri, până la capetele de sifon și celebrele lăzi. În acest caz prețurile variază, în funcție de comerciant (vezi aici prețuri informative).

Vinul bun, cu sifon se bea în trecut

În anii comunismului, neexistând atâtea sortimente de apă minerală pe piață, românul recurgea și la banalul sifon pentru a-și răcori zilele călduroase. Pe fiecare masă exista cel puțin o sticlă de sifon. Pasionații de vinuri foloseau sifonul pentru a-și pregăti un pahar de vin alb sau roze.

În timpul regimului comunist, cantitatea era mai importantă decât calitatea, iar vinul era produs aproape în întregime pentru consumatorii sovietici. Ulterior, tehnologia învechită, concurența acerbă și lipsa de investiții au plasat România la coada clasamentului producătorilor de vin.

Astăzi, totuși, în România, există varietatea, complexitatea și calitatea vinului. Situația a început să se îmbunătățească în anii 1990, când terenurile au fost retrocedate fermierilor.

Mai mult de jumătate din podgorii sunt în proprietate privată. Acestea sunt, în general, parcele mici, unde vinul este produs în principal pentru consumul intern. Vechile ferme de stat au fost privatizate și s-au concentrat pe îmbunătățirea vinurilor și pe producția de masă.