29 iul. 2022 | 16:03

Produsul consumat de toți românii, un pericol la raft. Ce cumpără din magazine, de fapt: „Ne putem trezi cu tot felul de boli!”

Diverse
Produsul consumat de toți românii, un pericol la raft. Ce cumpără din magazine, de fapt: „Ne putem trezi cu tot felul de boli!”
Canicula a crescut vânzarea în supermarketuri!

Produsul consumat de toți românii, un pericol la raft! Trecem printr-o perioadă extrem de grea, din punct de vedere termic. Așa se face că vânzarea de apă îmbuteliată a crescut în mai toate supermarketurile. Dar, atenție!, conform specialiștilor, apa îmbuteliată de pe rafturile magazinelor poate fi periculoasă pentru sănătate. Expuse la căldură extremă, sticlele de plastic pot deveni în cele din urmă nesigure. Apa îmbuteliată este produsul consumat de toți românii, care poate deveni un pericol la raft? Rămâne să aflăm în cele ce urmează.

Canicula a crescut vânzarea de apă îmbuteliată

Valul de căldură  determină în mod inevitabil o cerere mai mare de băuturi răcoritoare. Însă dorința noastră de a consuma apă îmbuteliată pe termen lung ar putea scădea.

În 2020, doar în Marea Britanie s-au consumat aproximativ 2,54 miliarde de litri de apă îmbuteliată. Se estimează că peste 4 milioane de persoane consumă apă minerală îmbuteliată mai mult de o dată pe zi.

Alții, aproximativ 2,6 milioane de persoane, beau apă dintr-o sticlă o dată pe zi. Piața apei îmbuteliate a avut o valoare de 1,5 miliarde de dolari în 2020, în scădere de la 1,9 miliarde în 2018.

Milioane de oameni sunt sub efectul caniculei din această perioadă, la nivel european cel puțin. Acest sfârșit de săptămână torid din iulie vine după ce meteorologii au raportat recent că luna iunie a fost cea mai fierbinte din istorie.

Dar, înainte de a vă întinde mâna după o sticlă de apă din plastic pentru a vă menține hidratat, ar trebui să vă gândiți de două ori dacă nu cumva și aceasta s-a ofilit sub soarele arzător.

Un efect, dăunător sănătății, spun specialiștii, ar fi următorul: „Cu cât se încălzește mai mult, cu atât mai multe substanțe din plastic se pot muta în alimente sau în apa potabilă”.

Majoritatea articolelor din plastic eliberează o cantitate infimă de substanțe chimice în băuturile sau alimentele pe care le conțin. Odată cu creșterea temperaturii, legăturile chimice din plastic se descompun din ce în ce mai mult.

Astfel, substanțele chimice sunt mai susceptibile de a se scurge. Potrivit specialiștilor, cantitățile de substanțe chimice sunt prea mici pentru a cauza probleme de sănătate.

Cu toate astea, oamenii de știință care analizează efectele pe termen lung ale umplerii vieții noastre cu plastic spun că toate aceste doze mici s-ar putea aduna într-un mod important.

Apa îmbuteliată, produsul consumat de toți românii, un pericol la raft

Românii, mai ales acum, au devenit adevărați devoratori de băuturi răcoritoare, și în special de apă îmbuteliată. Nu de puține ori, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons, condițiile în care sunt depozitate pe raft aceste peturi de plastic, ar putea creea neplăceri consumatorului.

„… când mergem să cumpărăm dintr-un magazin, aceasta trebuie ținută la temperatura pe care o dă producătorul. Dacă ne uităm pe eticheta produselor de apă minerală, sucuri carbogazoase, acolo au instrucțiuni de utilizare din punct de vedere al păstrării și depozitării.

Cred că acest lucru, doar de a face profit, indiferent de ceea ce se întâmplă. Cred că ar trebui mult mai tare sancționat. Și nu numai prin sancțiuni contravenționale, ci și prin suspendarea activității și ridicarea autorizației de funcționare a magazinului”, a explicat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, la Antena 3.

O sticlă de unică folosință într-o zi toridă de vară

Cele mai multe dintre sticlele de apă pe care le găsiți pe rafturile supermarketurilor sunt fabricate dintr-un plastic numit polietilen tereftalat, sau PET. Acesta este recunoscut după numărul unu de reciclare, fiind acceptat de majoritatea programelor de reciclare.

Un studiu realizat de oamenii de știință în 2008 a analizat modul în care căldura accelerează eliberarea antimoniului în sticlele din PET. Antimoniul este folosit la fabricarea plasticului și poate fi toxic în doze mari, informează studiul.

Pe o vreme blândă, la 70 de grade, cercetătorii au măsurat niveluri sigure ale substanței chimice în apa îmbuteliată. Dar cu cât ziua era mai caldă, cu atât mai puțin timp a durat ca apa să fie contaminată.

O mașină încinsă poate atinge temperaturi de peste 150 de grade Celsius vara. În cadrul experimentelor, a fost nevoie de 38 de zile pentru ca sticlele de apă încălzite la această temperatură în laborator să prezinte niveluri de antimoniu care să depășească recomandările de siguranță.

În 2014, oamenii de știință au descoperit urme ridicate de antimoniu și un compus toxic numit BPA în apa vândută în sticlele de apă chinezești. În 2016, oamenii de știință au descoperit niveluri ridicate de antimoniu în apa îmbuteliată vândută în Mexic.

Ambele studii au testat apa în condiții care au depășit 150 de grade Fahrenheit, reprezentând cele mai grave scenarii. Potrivit grupului industrial „Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate”, apa îmbuteliată ar trebui să fie păstrată în aceleași condiții în care consumatorii păstrează alte produse alimentare.

Apa îmbuteliată are un rol important în situațiile de urgență. Dacă sunteți în pericol de deshidratare, nu contează în ce recipient vine.

Pentru consumatorul obișnuit nu există cu adevărat niciun beneficiu. Mai ales pentru a folosi toate aceste sticle.”, spun cei de la „Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate”.

Concluzie, ca o imagine de ansamblu

În cele din urmă, cantitatea de urme de substanțe chimice nu ne va afecta sănătatea. Specialiștii spun că ar trebui să fim îngrijorați de cantitatea de plastic cu care ne înconjurăm zilnic.

Există și un efect cumulativ al faptului de a fi înconjurați de materiale plastice în bunurile pe care le cumpărăm sau de microplasticele din apa noastră. Au cel mai mare impact potențial asupra sănătății.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Taxa specială care scumpește cazările și ne pune la plată. Hotărâre importantă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu, blocat! Elon Musk, anunț despre România: Cum să nu fie dictator?
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro