Produsul care nu lipsea niciodată de la masa de Paște a lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul cerea mereu acest preparat
Deși nu prea mai vrem să ne aducem aminte de acei ani, pe vremea comunismului Paștele era una din acele sărbători neagreate de fostul dictator Nicolae Ceaușescu și a lui consoartă, Elena. Cu toate astea, culmea este că cei doi sărăbtoreau în familie, atât sărbătoarea pascală, cât și Crăciunul, iar de la aceste sărbători exclusiviste, spun apropiații, dictatorul cerea mereu un anume preparat, iar produsul nu lipsea niciodată de la masa de Paște a lui Nicolae Ceaușescu.
Nicolae Ceausescu nu agrea Paștele și Crăciunul
După primii ani în care era văzut ca o speranță de Occident, mai ales după vizita bilatareală cu președintele american Nixon, Nicolae Ceaușescu avea să devină „un fel de rege comunist”, în mare parte datorită dezvoltării sistematice a unui cult al personalității care a egalat sau chiar depășit pe cel al lui Stalin din Rusia, Mao din China și Tito din Iugoslavia.
Ceaușescu a fost probabil cel mai puternic conducător din istoria contemporană a României. Odată cu plasarea a zeci de membri ai familiei sale în poziții înalte, chiar a existat cadrul pentru o adevărată dinastie. În construcția acestei noi imagini, dezaprobată de occident și chiar de URSS, Ceaușescu avea să ia anumite decizii contra firii și, mai ales, contra populației sale.
Printre aceste decizii, una extrem de ciudată,a fost înlocuirea termenului de Moș Crăciun cu Moș Gerilă, știut fiind faptul că dictatorul Nicolae Ceaușescu nu agrea ideea de Crăciun. Ba mai mult, iar ca dovadă au stat deciziile controversate de a demola bisericile din România, lui Ceaușescu nu-i plăceau sărbătorile pascale.
Cu toate astea, ca o ironie, clanul Ceaușescu sărbătorea atât Paștele, cât și Crăciunul în sânul familie, în cadrul unor petreceri exclusiviste și private, dar nu oricum. Pe masa de Paște și cea de Crăciun, spun apropiații și foștii angajați din Vila Primăverii, Ceaușescu avea parte de opulență, preparate exclusiviste, dar și preparate tradiționale românești care se făceau și se fac, în mod normal, în perioada celor două sărbători creștine.
Care este produsul care nu lipsea niciodată de la masa de Paște a lui Nicolae Ceaușescu
Deși era considerat un ateu convins, cu toate astea Nicolae Ceaușescu ținea morțiș ca zilele de Paște să le petreacă alături de Elena Ceaușescu și cei trei copii ai lor. În perioada acestor zile, bucătarii le preparau doar mâncăruri tradiționale, unele specifice zonei din care proveneau cei doi, iar pe masă nu se punea problema să nu existe un anume produs.
Conform celor care se ocupau de bucate, produsul care nu lipsea niciodată de la masa de Paște a lui Nicolae Ceaușescu era cozonacul de casă cu stafide, despre care Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov, povestește că s-a întâmplat ca odată să nu fie pe masa de Paște a fostului dictator:
,,Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector, frumos aranjat pe tavă. „De unde este cozonacul ăsta?”, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. „Tu n-ai făcut?”. N-am făcut!
Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. „Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!”. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti.
A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie. Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? „Dumnealor au mâncat”, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a mai povestit Suzana Andreiaş.
„Un călugăr care slujea mâncarea”
Zilele de paște, mai povestesc foștii angajați, erau cu mese pline de ouă roșii, carne de miel, cozonaci și doar cei cinci membri ai familiei prezidențiale. Deși nu agrea ideea, cu toate astea, spune Camil Roguski, fostul administrator al palatelor și locuințelor dictatorului Ceaușescu, „La sărbători venea un călugăr care slujea mâncarea. Altfel, eu, unul, în biserică nu i-am văzut”.
„În casele lor nu intra nimeni altcineva decât familia. Ei, părinţii, copiii şi nepoţii. Nici soţia lui Valentin nu intra. Obiceiurile de acasă erau sfinte şi pentru ei, care au fost nişte ţărani.
Ceauşeştii ţineau sărbătorile – de Paşti, de Crăciun – în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci şi foarte multe fructe.”, spune Camil Roguski.
Ca o ironie a sorții, deși nu i-a plăcut niciodată Crăciunul, fostul dictator avea să-și găsească sfâșritul într-o zi de 25 decembrie a anului 1989, fiind executat alături de Elena Ceaușescu.