02 mai 2024 | 16:02

Produsele româneşti pentru care maghiarii vin în România. Fac cozi la supermarketuri pentru ele

News
Produsele româneşti pentru care maghiarii vin în România. Fac cozi la supermarketuri pentru ele
Produsele româneşti pentru care maghiarii vin în România. Fac cozi la supermarketuri pentru ele

Deși România traversează o perioadă dificilă în ceea ce privește economia, străinii par încă surprinși de prețurile de la noi din țară. Conform datelor Eurostat, România a egalat sau chiar depășit Ungaria și Portugalia în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare, conform declarațiilor PSD-ului.

Măsurile PSD atrag ungurii la cumpărături

Pe măsură ce politicile populiste ale Guvernului Viktor Orban au fost considerate un eșec, tot mai mulți cetățeni maghiari, în special cei din apropierea frontierei cu România, aleg să-și facă cumpărăturile în supermarketurile din țara noastră.

Motivul principal este că aceștia caută prețuri mai mici, în special la alimentele de bază, iar aici le găsesc mereu. După ce PSD a preluat inițiativa, adaosurile comerciale au fost plafonate la noi în țară, determinând o scădere de până la 20% la prețuri.

În momentul în care România a aderat la UE în 2007, PIB-ul pe cap de locuitor era sub 40% din media UE. Ulterior, la finalul anului 2021, a ajuns la 73%. Astfel, decalajul față de alte țări europene în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor a fost redus considerabil.

Potrivit datelor Eurostat cele mai recente, România a ajuns să depășească Portugalia și Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPC), reflectând suma de bani necesară pentru achiziționarea de produse sau servicii similare, comparabile între diferite țări.

Evoluția acestui indicator arată că PIB-ul pe cap de locuitor în România a crescut mai rapid decât în Portugalia sau Ungaria. Comparând cele două țări, observăm că România a depășit Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPC, având o pondere mai mare în raport cu media UE.

„După ce măsurile populiste ale Guvernului Viktor Orban s-au dovedit a fi un eșec, tot mai mulți cetățeni maghiari, în speciali cei care locuiesc aproape de granița cu România, preferă să își facă cumpărăturile în supermarketurile din țara noastră.

Aceștia caută prețuri mai mici în special la alimentele de bază unde, în România, la propunerea PSD, a fost plafonat adaosul comercial, iar prețurile sunt și cu 20% mai mici față de perioadele anterioare”, transmite PSD într-un comunicat de presă.

Ce alimente s-au ieftinit

În 2023, Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, marcată de creșteri de până la aproximativ 50% la alimente. Cauza acestei situații au fost măsurile adoptate și promovate de Guvernul de la Budapesta.

Printre acestea s-a numărat plafonarea prețurilor la unele alimente esențiale, cum ar fi zahărul, uleiul de floarea-soarelui, laptele, pieptul de pui sau pulpa de porc, însă în cantități limitate. Această schimbare a dus la o criză în magazinele din întreaga țară, care, la un moment dat, s-au trezit cu rafturile goale, ceea ce l-a determinat pe Viktor Orban să renunțe la această măsură după doar câteva luni.

În același timp, în Guvernul de la București, PSD a propus plafonarea adaosului comercial la maxim 20% pe întregul lanț de distribuție, ceea ce a dus efectiv la o reducere a prețurilor la raft cu aproximativ 20%. Lista alimentelor de bază pentru care s-a introdus acest plafon a fost ajustată în funcție de nevoile și cerințele populației românești.

După o perioadă de testare, recent, Parlamentul a decis să prelungească această măsură până la finalul anului. Conform datelor de la globalproductprices.com, în România găsim prețuri mai mici decât în Ungaria la produse precum orezul, sarea, uleiul, carnea, legumele sau mierea.

De asemenea, și prețurile la combustibil sunt mai scăzute în țara noastră în comparație cu țara vecină. Un litru de motorină se vinde la noi cu 1,5 euro, în timp ce în Ungaria prețul este de aproximativ 1,65 euro pe litru.

PlaySport
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Ego.ro
Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!
Stirile PROTV
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
EVZ.ro
Claudia Pătrășcanu, poze în costum de baie. Cât de pregătită este pentru vară
Digisport.ro
Simona Halep, pozată cu un bărbat cu 25 de ani mai mare și cu o avere de 70 de milioane €. Prima reacție: ”Relație amoroasă?”
Adevarul
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BZI.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Parteneri
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Redactia.ro
Povestea de film a doi mari actori români. Și-au unit destinele în urmă cu 41 ani. S-au despărţit și s-au regăsit la 21 de ani de la divorț
Click.ro
Mirabela Dauer și-a îngrijorat fanii! Cum a ajuns să arate artista FOTO
Vocea.biz
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu iubitul ei
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
EL e noul IUBIT al Simonei Halep! A invitat-o în oraș
Capital.ro
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată. Data până la care e valabilă promoția
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Informația momentului despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat ACUM
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro