Produsele care s-au scumpit cel mai mult, în luna mai. Ce se întâmplă cu alimentele

de: Ana Chivu
12 06. 2020

Românii au fost surprinși la rafturile supermarket-urilor cu prețuri mai înfoiate decât în lunile trecute. Ce produse s-au scumpit în luna mai?

Ce produse s-au scumpit în luna mai?

Cei care își fac de obicei aprovizionarea la supermarket-uri mari au observat că prețurile au crescut în luna mai. Ne aflăm încă într-o perioadă sensibilă, după ce mulți dintre români s-au aflat în șomaj tehnic, obligați să se bucure de o vacanță între patru pereți din cauza crizei sanitare. Cu toate astea, ne revenim ușor-ușor, iar viața merge înainte…la fel ca și scumpirile. Măririle au intervenit la fructe, articole chimice și transport aerian, iar ieftinirile la legume și carburanți, comparativ cu luna aprilie, reiese din datele Institutului Național de Statistică, publicate în cursul zilei de vineri, citat de Agerpres.

Astfel, prețul fructelor a crescut cu 6,24% în mai anul curent, conservele din fructe s-au scumpit și ele cu 4,63%, prețul făinii a urcat cu 1,94%, iar al mălaiul cu 1,11%. INS arată și stadiul mărfurilor nealimentare care au surprins cu creșteri de prețuri la articole chimice (+0,37%), mobilă (+0,27%), articolele de igienă, cosmetice şi medicale (+0,25%), precum şi la încălţăminte (+0,22%). Tariful la combustibil a fost singurul avantajos pentru români, scăzut cu 1,25%. În același timp, prețul la transportul aerian a consemnat o creștere cu 2,06%. Românii au scos cu 1,02% mai mult din buzunar la serviciile de igienă și cosmetică.

Ce alimente s-au scumpit în luna mai 2020?

Recomandările alimentare ale OMS în timpul pandemiei

  • Mâncați fructe, legume, linte, fasole, nuci și cereale integrale și alimente care provin de la animale: carne, pește, ouă și lapte.
  • Mâncați zilnic: 4 porții de fructe, 5 porții de legume, 180 g boabe și 160 g carne și fasole (carnea roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână, iar de pasăre de 2−3 ori pe săptămână).
  • Pentru gustări, alegeți legume crude și fructe proaspete, în locul alimentelor bogate în zahăr, grăsimi sau sare.
  • Nu gătiți în exces legumele și fructele, deoarece sunt îndepărtate vitamine importante.
  • Atunci când folosiți legume și fructe din conserve sau uscate, alegeți unele fără adaos de zahăr.