Produsele care s-au scumpit cel mai mult în ianuarie 2024. Mulți români le vor evita
Ca urmare a unei rate a inflației extrem de mari, cel puțin pe final de an, puterea de cumpărare a românilor a scăzut simțitor, iar prețurile au urcat vertiginos. Datele statistice poublicate de INS la începutul lunii ianuarie stau ca dovadă a acestei situații. În aceleeași date aflăm și care sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în ianuarie 2024. Citește mai departe și află detaliile.
INS anunță care sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în ianuarie 2024
Finalul anului 2023 a adus o nouă situație de criză, ca urmare a creșterii inflației, ceea ce a dus la o scumpire în lanț, atât la servicii, cât și în zona de retail, unde deja puterea de cumpărare era scăzută.
Vezi și: Se plafonează prețul alimentelor de bază pentru două luni. E oficial, nu vor mai crește cu 20%
La începutul acestui an, pe baza datelor colectate în decembrie 2023, INS a publicat un nou raport al prețurilor, menținute de altfel și în ianuarie 2024 la aceleași cote de creștere. Conform INS, dacă ne referim la servicii, Poșta Română a avut cele mai mari creșteri, iar procentul este de 26,64%, la fel și în dreptul serviciilor de canalizare, apă și salubrizare, unde procentul stabilit de INS este de 17,76%.
De cealaltă parte, în zona de retail vorbim de majorări substanțiale de prețuri, chiar dacă la alimentele de bază au fost prelungite măsurile de plafonare a adaosului comercial. Ca atare, conform datelor furnizate de INS, cea mai mare creștere au avut produsele de tip detergent, prcentul înregistrat fiind de 22,6%, în raport cu ianuarie 2023.
Mărfurile alimentare au creșteri de prețuri de peste 5 procente
Tot în zona de retail, precum și în vânzările engros, INS arată că la începutul acestui an procentele de majorare a prețurilor a ajuns la peste 5%, iar defalcat, peștele a avut cea mai mare creștere procentuală, de 14,25%, urmat de conservele din fructe și berea, cu 13,77, respectiv 13,36% creșteri de prețuri.
Plafonarea adaosului comercial a dus, totuși, și scăderi de prețuri, mai ales la făină, ulei comestibil și majoritatea produselor de morărit, iar la acest moment se negociază dacă aceste măsuri se vor mai prelungi și după finalul lunii martie.
Creșteri masive la legume, fructe, și conserve
În decembrie 2023 prețurile la alimentele de bază, precum și la legume și fructe, au crescut masiv, iar puterea de cumpărare a românilor a scăzut masiv. În acest context, datele INS arată un procent de 3,9% creștere în dreptul prețului la legume și fructe, precum și în dreptul conservelor din fructe și legume, și anume 3,74% creștere.
Ministerul Agriculturii anunța că se va lua în calcul și introducera cărnii de miel în lista cu plafonări, ca urmare a creșterii prețului de vânzare în viu a cărnii de miel, cu cel puțin 25 de lei pe kilogram. Rămâne de văzut dacă și când se va lua această măsură.