Produse tradiționale românești. Cum le-am luat fața străinilor. Cele mai apreciate produse alimentare

de: Năstase Mirabela
04 07. 2020

Două mezeluri românești celebre au fost incluse în primele zece cele mai apreciate salamuri din lume, de către un site cu specific culinar. Este avorba despre Salamul de Sibiu și Babicul de Buzău, produse tradiționale care sunt protejate de UE.

Produse tradiționale românești

Tasteatlas.com este un agregator de articole despre mâncare şi turism culinar. Portalul este deţinut de o companie croată și reuneşte recenzii critice, reţete autentice şi articole despre ingrediente sau mâncăruri populare din diverse zone ale lumii. Tasteatlas.com este gândit ca o hartă a gastronomieu mondiale. A publicat deja peste 10.000 de articole despre mâncăruri, băuturi și ingrediente, dar și circa 9.000 de recomandări pentru restaurante, scrise în ton cu nevoile călătorilor înfometați. De altfel, ”Top 10 cele mai apreciate salamuri şi cârnaţi din lume” se află printre cele mai recente articole publicate.

În acest clasament, România figurează cu două mărci vestite de mezeluri, iar dintre ele ocupâ chiar primul loc. Însă cele mai multe produse sunt din Croaţia, iar clasamentul a fost creat în urma părerilor oferite de cititori. Pe locul al șaptelea se află Salamul de Sibiu, prezentat ca fiind preparat după o reţetă veche de peste 100 de ani. Salamul de Sibiu este un cârnat de porc crud şi apoi afumat, care este produs în provincia românească Sibiu. Salamul de Sibiu  conţine slănină tocată mare şi bucăţi de carne de porc, ”aromate cu o selecţie tradiţională de mirodenii, inclusiv sare, piper şi usturoi”.

Salamul de Sibiu și Babicul de Buzău, în clasamentul Tasteatlas.com

Apoi, Salamul de Sibiu se ţine la maturat cel puţin 90 de zile, până când capătă calităţile dorite de aromă, dar dezvoltă și un strat alb format din mucegaiul nobil Penicillium Nalgiovensis. Pe primul loc, ocupat de Babicul de Buzău, Babicul este prezentat ca un salam tradiţional românesc, crud, uscat, din judeţul Buzău.

”Unele versiuni se prepară din carne de miel, însă acest salam conţine de obicei un amestec de carne de porc şi de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce şi iute”, susțin autorii articolului. Acest amestec de carne este introdus apoi în maţe subţiri de vită, presate apoi, afumate şi uscate în lunile reci de iarnă.

Acest salam tradiţional se consumă ca aperitiv, dar şi în diverse preparate româneşti, precun supe de legume, omlete, pilafuri sau tocăniţe.   Clasamentul publicat de tasteatlas.com mai anunță produse din țările Croaţia, Germania, Portugalia, Turcia, Bulgaria şi Spania. Locul doi este ocupat de Kulen, un produs tradiţional croat, iar locul trei de Fuet, un cârnat uscat din regiunea catalană a Spaniei.