06 apr. 2020 | 11:18

Procesiune în vremea pandemiei. Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost plimbate în București pentru alungarea bolii

Știri generale
Procesiune în vremea pandemiei. Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost plimbate în București pentru alungarea bolii

Biserica Ortodoxă Română a intervenit pentru a ajuta românii în această perioadă de criză în care țara noastră este amenințată de boală și decese. Ieri, 5 aprilie 2020, după oficierea Sfintei Liturghii, moaștele și icoana Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul bucureștenilor, au fost scoase din Catedrala Patriarhală și plimbate în procesiune pe mai multe străzi din Capitală.

În ce zone au fost plimbate moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou

Procesiunea a fost restrânsă, formată din 3 autovehicule, și a fost condusă de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
Prima oprire, unde s-au rostit o ectenie și o rugăcine specială, a fost la Spitalul „Victor Babeș”. Cele 3 mașini cu moaștele și icoana Sfântului Dimitrie cel Nou au pornit de pe Dealul Patriarhiei, îndreptându-se spre Spitalul Municipal – Politehnica – Mihai Bravu până la Spitalul „Victor Babeș”, aici rostindu-se rugciunea de încetare a noii pandemii.

Pe tot parcursul traseului clericii au rostit rugăciuni către Sfântul Dimitrie pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de coronavirus. Procesiunea a continuat spre Institutul „Matei Balș” unde s-a făcut o nouă oprire și au fost rostite rugăciuni. Mai departe, alaiul a mers spre Piața Victoriei – Universitate – Unirii.

La Universitate, a avut loc a treia oprire. În fața Crucii eroilor martiri din 1989 a fost intonat troparul Sfântului Dimitrie cel Nou. Revenită la baza Dealului Patriarhiei, procesiunea s-a oprit la Crucea Brâncovenească unde a fost rostită încă o ectenie, iar moaștele au fost reașezate în catedrală” a anunțat basilica.ro.

Potrivit sursei citate, momentele în care moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au mai fost scoase din catedrală au fost cruciale pentru țara noastră, precum în urmă două secole, atunci când bucureștenii s-au rugat la sfânt pentru încetarea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813). Atunci, moaștele sale au fost purtate prin Capitală, iar numărul de îmbolnăviri a scăzut foarte mult. De asemenea, Ocrotitorul Bucureștilor a fost purtat în procesiuni și în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831, potrivit basilica.ro.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro