Probleme mari la BAC 2021. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul

Probleme mari la BAC 2021. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul

Sunt probleme mari la examenul de Bacalaureat 2021. Ministrul Educației a făcut anunțul îngrijorător cu privire la elevii care vor susține testul maturității.

Probleme mari la BAC 2021

Din cauza pandemiei, a existat o perioadă lungă în care elevii au pierdut contactul cu școala, spune Sorin Câmpeanu.

Tocmai din acest motiv, este de părere ministrul, un număr mic de elevi s-au înscris până acum la Bacalaureat 2021. El a anunțat luni seara că mulți elevi din clasele terminale nu au avut cel puțin două note la toate materiile pentru a putea să li se închidă mediile.

Spre urmare, ei nu s-au putut înscrie la Bacalaureat, iar numărul elevilor care susțin examenul maturității este foarte mic anul acesta.

”O perioadă atât de lungă în care elevii au pierdut contactul cu şcoala este, cu siguranţă, din păcate, o  cauză a numărului mai mic de elevi înscişi la Bacalaureat în acest an”, a declarat, Sorin Cîmpeanu.

Din promoția curentă s-au înscris 114.143 de elevi, adică 77%, comparativ cu cei peste 125.000 de elevi care s-au înscris anul trecut. Numai din promoțiile trecute s-au scris 19.520.

Ministrul Educației spune că una dintre cauze ar putea fi perioada de pandemie, în care mulți elevi nu au putut să își încheie mediile și să se înscrie la examen.

Probleme mari la BAC 2021. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul
Probleme mari la BAC 2021. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul

Cum explică ministrul număr mic de elevi care s-au înscris la BAC 2021

”Este, din păcate, un efect al acestei perioade de criză. Sunt, cu siguranţă, destul de mulţi cei care au vrut să se înscrie la examenul de bacalaureat, dar nu au putut deoarece nu au reuşit să-şi înscheie mediile, situaţiile şcolare”, a precizat ministrul. 

Ministerul Educației a redus la minimum 2 numărul de note, însă „un număr important de elevi nu au reușit să încheie situația școlară, deci nu s-au putut înscrie la Bacalaureat”.

„Explicațiile pot fi două. Ruptura de școală cauzată de perioada de criză sanitară a descurajat unii elevi iar a doua explicație posibilă este aceea a celor care nu au reușit să își încheie situația școlară pentru a se putea înscrie. Am cerut mâine să vedem numărul elevilor aflați în situație de corigență.”

De exemplu, în anul 2020, 83% dintre elevii claselor a XII-a și a XIII-a s-au înscris la examenul de bac.

Sorin Cîmpeanu le-a urat elevilor care urmează să dea examenul maturității multă „încedere, optimism, deși suntem conștienți că pierderile și dificultățile au fost foarte mari”.