Prințul Charles va fi proclamat rege sâmbătă, 10 septembrie. Gestul făcut după sosirea la Londra. Oamenii prezenţi au rămas muţi de uimire
Prințul Charles va fi proclamat rege sâmbătă, 10 septembrie! Întregul mapamond este în doliu, după ce Regina Elisabeta a Marii Britanii a murit în seara zilei de joi, 8 septembrie. Suverana avea 96 de ani și a fost considerată cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, preluând frâiele statului la vârsta de 26 de ani, în 1952. Cine o va urma pe tron.
UPDATE: Prințul Charles va fi proclamat oficial ca Rege al Marii Britanii, sâmbătă, 10 septembrie, în cadrul Consiliului de Aderare, conform royal.uk.
„Majestatea Sa Regele va fi proclamat la Consiliul de Aderare la ora 10.00 mâine dimineață, 10 septembrie, în apartamentele de stat din Palatul St James, Londra.”, se anunță pe site.
La sosirea pe aeroportul londonez, Prințul Charles, viitorul Rege Charles al III-lea, a stat zeci de minute să dea mâna cu britanicii, le-a zâmbit, a stat de vorbă cu ei. Momentul a fost surprins de camerele de luat vederi. Britancii au fost entuziasmați și muţi de uimire, de aceste prime momente alături de viitorul Suveran.
În comunicatul dat publicității se anunță că acest Consiliul de Aderare este împărțit în două părți. În Partea I, Consiliul Privat va proclama Suveranul. Același Consiliu va aproba în mod oficial diverse ordine consecutive. Se vor stabili, inclusiv aranjamentele pentru Proclamație, fără ca Regele să fie prezent.
În partea a II-a, Regele își va susține Declarația. Va citi și semna un jurământ pentru a susține securitatea Bisericii din Scoția. În aceeași procesiune, viitorul rege va aproba ordinele în Consiliu care facilitează continuitatea guvernării.
Apoi, Consiliul de Aderare va fi urmat de Proclamația Principală. Proclamația va fi citită la ora 11.00 de la balconul cu vedere la Curtea Mănăstirii din Palatul St James. Proclamația va fi citită de Garter King of Arms, însoțit de Earl Marshal. La moment vor mai participa și alți ofițeri de arme și serjeanții de arme. Aceasta este prima lectură publică a Proclamației.
O a doua Proclamație va fi citită în City of London, la Royal Exchange. Momentul va avea loc la ora 12.00, în aceeași zi, sâmbătă, 10 septembrie. De asemenea, alte proclamații vor mai fi citite în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor la ora 12.00, duminică, 11 septembrie.
În semn de recunoaștere a noului Suveran, vor fi arborate steaguri în catarg. Steagurile vor fi arborate din momentul Proclamării Principale de la Palatul St James și până la o oră după Proclamațiile din Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor. Apoi, steagurile vor reveni la catarg, în semn de doliu pentru Regina Elisabeta a II-a.
Prințul Charles, noul rege al Marii Britanii
Regina Elisabeta a murit în ziua de joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral din Scoția. Suverana avea 96 de ani. S-a stins din viață fiind înconjurată de întreaga sa familie. Anunțul a fost făcut pe Facebook, de către oficialii de la curtea regală britanică.
„Regina a murit pașnic la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară. Se vor întoarce la Londra mâine.”, este mesajul care a apărut pe rețelele sociale.
Succesiunea tronului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
În ceea ce privește linia de succesiune a tronului, Prințul Charles este cel care va deveni Regele Marii Britanii. Tatăl ducelui de Cambridge și soția lui, Camilla, se vor întoarce la Londra în decursul zilei de vineri, 9 septembrie.
Jurnaliștii de la The New York Times sunt de părere că moartea Reginei Elisabeta a II-a reprezintă un moment de cotitură pentru Marea Britanie. În același timp este incomparabil și incalculabil.
Tragicul deces al suveranei marchează pierderea unui monarh venerat. De altfel singurul pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată. În acelai timp, marchează sfârșitul unei epoci de aur. Domnia Reginei Elisabeta a fost extrem de îndrăgită de către poporul englez.
Primul mesaj oficial al Prințului Charles, după decesul reginei
Prințul Charles a transmis primul comunicat oficial, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii:
„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine. Pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund moartea unui suveran prețuit. A unei mame mult iubite.
Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara. La fel și în tărâmurile Commonwealth-ului și de nenumărați oameni din întreaga lume.
În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi mângâiați. Vom fi susținuți de cunoștințele noastre despre respectul și afecțiunea profundă în care Regina a fost atât de larg cuprinsă”, a declarat viitorul rege al Marii Britanii, conform CTV News.
Planul pus în aplicare după moartea Reginei Elisabeta
Conform celor de la The Guardian, oficialii britanici vor pune în aplicare un plan elaborat, după decesul Reginei Elisabeta. Planul se numește „London Bridge is Down”. Acesta face referire la celebrul Pod al Londrei, simbol monumental al Marii Britanii.
În primul rând, trupul neînsuflețit al Reginei va fi depus în cel mai mic palat al ei, la Holyroodhouse. Palatul este situat în Edinburgh, unde va fi păzit în mod tradițional de Royal Company of Archers.
Sicriul ce-i va purta trupul va fi transportat pe Royal Mile până la catedrala St Giles. Procesiunea va avea loc înainte de a fi urcat la bordul Royal Train la stația Waverley.
Într-un final, corpul suveranei va ajunge în sala tronului din Palatul Buckingham. Este ultima sa locuință, cu vedere la colțul de nord-vest al Quadrangle, curtea sa interioară.
În curtea palatului, echipele de jurnaliști și reprezentanții televiziunilor se vor aduna pe locații convenite în prealabil, lângă Canada Gate.
„Am în fața mea un manual de instrucțiuni gros de câțiva centimetri. Totul acolo este planificat. Toată lumea știe ce să facă”, a declarat directorul unui post TV, însărcinat cu organizarea ceremoniilor.
Steaguri vor fi coborâte în bernă și clopotele vor bate în toate cartierele din Marea Britanie. Prințul Charles va fi încoronat rege a doua zi după moartea reginei. Frații și sora lui îi vor săruta mâinile. Gestul este în semn de recunoașterea sa în noua postură de monarh.
Primul oficial care se va ocupa de știri va fi Sir Christopher Geidt, secretarul privat al Reginei Elisabeta. Geidt este un fost diplomat căruia i s-a acordat un al doilea titlu de cavaler în 2014, în parte pentru planificarea succesiunii sale.