Prin ce trec cei 100 de angajați de la Cernobîl. Centrala nucleară e controlată de ruși

de: Cezar Andrei
08 03. 2022

Centrala de la Cernobîl a fost ocupată de ruși în prima zi a conflictului militar ruso-ucrainean. După ce militarii ruși au pus mâna pe acest obiectiv de importanță strategică, pentru aproximativ 100 de muncitori a început calvarul. Oamenii au rămas captivi acolo fără a se putea întoarce la familiile lor și sunt nevoiți să suporte condiții greu de imaginat.

Peste 100 de muncitori, rămași captivi la centrala de la Cernobîl după ce rușii au preluat controlul asupra ei

De mai bine de 12 zile, o parte din oamenii care își desfășoară activitatea la centrala de la Cernobîl, locul unde în urmă cu 36 de ani s-a petrecut cel mai mare dezastru nuclear din lume, au rămas blocați după ce armata rusă a preluat controlul acesteia.

În afara celor 100 de muncitori rămași captivi, alți 200 de membri ai gărzii ucrainene, care se ocupau de securitate la momentul atacului, sunt și ei blocați.

Potrivit informațiilor, muncitorii își îndeplinesc în continuare sarcinile, iar atmosfera este una calmă, însă condițiile din interior sunt dificile. Hrana și medicamentele sunt limitate, iar stresul cauzat de situația în care se află le-ar putea afecta capacitatea de a-și îndeplini sarcinile în siguranță.

Muncitorii centralei de la Cernobîl locuiesc în Slavutici, un oraș construit special pentru a găzdui muncitorii care au fost evacuați după accidentul nuclear din 1986. Înainte de a începe războiul, lucrătorii plecau dimineața cu trenul și se întorceau acasă după aceea. Doar că pentru angajații care se aflau în tură pe 24 februarie viața s-a schimbat complet.

Situația este complicată și tensionată. Le este greu din punct de vedere moral, psihologic și fizic”, a spus Iuri Fomicev, primarul orașului Slavutici, pentru BBC.

Rusia a spus că a securizat situl împreună cu garda națională ucraineană, însă informația a fost dezmințită de Kiev, care precizează că trupele ruse dețin controlul.

Ruda unuia dintre angajații prinși captivi în interiorul centralei a declarat pentru BBC că soldații ruși ar fi dispuși să le permită acestora să își schimbe turele, dar că nu le pot garanta siguranța în drum spre casă. Drumul cu trenul între Cernobîl și Slavutici trece prin Belarus, țară aliată cu Rusia.

Mănâncă doar o masă pe zi

Muncitorii au de mâncare, însă pentru că nu știu cât va mai dura această situație preferă să ia o singură masă pe zi, care constă în special în special în pâine și terci. Militrii ruși le-au oferit, duminică, alimente însă oamenii le-au refuzat pe motiv că reprezintă o mișcare de propagandă.

În sit nu existau dormitoare, însă muncitorii și-au creat cămine temporare folosind paturi și mese pentru a se putea odihni.

Familiile acestora trec și ele prin momente dificile.

Unii dintre angajați au nevoie de medicamente care sunt limitate la fabrică și asta îngrijorează rudele și mai mult

Trebuie să le spunem că în prezent nu există o modalitate sigură de a scoate muncitorii de acolo”, a spus Fomicev.

Deși nu mai este o centrală funcțională, Cernobîl nu a fost niciodată complet abandonată și necesită în continuare un management constant. După ce reactorul patru a explodat în urmă cu 36 de ani, celelalte reactoare ale sale au continuat să funcționeze câțiva ani. În prezent, la sit lucrează aproximativ 2.400 de oameni: cercetători, tehnicieni, bucătari, medici și personal auxiliar, plus membri ai gărzii naționale.