Primul român care a ajuns în America. A scris istorie și a deschis drumuri pentru noi
S-a aflat cine este primul român care a ajuns în America. A scris istorie și a deschis drumuri pentru noi toți. Cine este deshizătorul de drumuri pe tărâmul făgăduinței, vedeți în articolul de mai jos.
Cine este primul român care a ajuns în America? Acesta ar fi fost sechestrat și ar fi avut parte de o moarte violentă
S-a aflat cine este primul român care a ajuns în America. Acesta a ajuns în jurul anului 1850 în țara tuturor posibilităților și se numea George Pomuț, potrivit unora. Potrivit altor scrieri, primul român în America ar fi ajuns cu 100 deani mai devreme.
Emigrația românilor are propria ei istorie, una care este în general destul de bine cunoscută, dar plină și de aspecte neelucidate. Multă vreme, istoriografia românilor l-a socotit pe George Pomuț ca fiind cel dintâi român care a pășit pe pământul american, în jurul anului 1850, scrie historia.ro.
Mai mulți români au fost semnalați în SUA
Aproximativ în jurul aceleiași perioade a fost semnalată și prezența unor români în rândurile celor care se angrenaseră în goana nebună după aur, fără să se cunoască însă prea multe detalii despre ei sau despre ce au făcut ei acolo.
Unii autori susțin, fără ca afirmațiile lor să poată fi dovedite documentar, despre un vas cu 120 de români care ar fi plecat, în anul 1856, din portul Constanța, cu destinația California, SUA.
Vasul a naufragiat pe undeva prin Mexic
Se pare că vasul nu a ajuns la destinația finală. A naufragiat în sudul Californiei, în ținutul Ensenada din Mexic, iar pasagerii lui ar fi renunțat la mirajul aurului californian și au format acolo o colonie care, spre sfârșitul Primului Război Mondial, a ajuns la aproximativ 2.300 de locuitori.
De asemenea, aceștia trăiau izolați de comunitățile românești din America de Nord și vorbeau o limbă română amestecată cu multe cuvinte de proveniență spaniolă.
Ce limbă vorbeau românii în America
În tradiția orală a românilor din SUA s-a vorbit în perioada de început a emigrației de un haiduc din Muntenia, care ar fi reușit pe la anul 1800 să scape de urmărirea poterei și să ajungă apoi în SUA, stabilindu-se în Mississippi.
De asemenea, cercetătorul Demetrius Dvoichenko-Markov a descoperit în corespondența savantului american Benjamin Franklin informații care-l indică pe preotul ortodox Samuilă Damian, din Transilvania aparținând Bisericii Greco-Ortodoxe, ca fiind primul român ajuns pe meleaguri americane în jurul anului 1750.
Informația a fost preluată de Paul Cernovodeanu în articolul ”Un transilvănean prieten cu Benjamin Franklin”, publicat în revista ”Magazin istoric” în anul 1970.
Preotul român intenționa să facă înconjurul lumii
Potrivit informațiilor lui Benjamin Franklin, regăsite într-o scrisoare care îl avea ca destinatar doctorul John Lining din Charleston, Carolina de Sud, preotul român a plecat din Transilvania cu intenția de a face înconjurul lumii.
Astfel, el s-a împrietenit în Statele Unite cu distinsul om politic și cercetător american, de la care a învățat folosirea curentului electric, efectuând, în diferite localități din America, experiențe cu butelia Leyda.
Samuilă Damian și-a pierdut urma după o perioadă
De asemenea, din Statele Unite, Samuilă Damian s-a îndreptat spre Jamaica, de unde i-a scris prietenului său american, indicându-i că trăiește de pe urma experimentelor, cerându-i câteva butelii și dezvăluindu-i intenția de a se îndrepta spre Havana, apoi spre Mexic, iar de acolo spre Manila, China, India, Persia, Turcia, ca mai apoi să revină în propria sa țară, România.
Lipsa altor vești de la preotul român l-au făcut pe Franklin să presupună că acesta a fost sechestrat pe undeva sau a decedat.