Primul oraș vizat de Rusia dacă ar porni la război cu România. Zona în care armata roșie ar apărea prima dată

de: Ștefan R. Apostol
27 03. 2022

Invazia Rusie se petrece la granița de nord a României. Odată cu declanșarea conflictului, mulți au intrat în panică. Și, în ciuda asigurărilor din partea conducerii României, mulți români se tem de atacuri rusești mai ample. Într-o intervenție televizată, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a declarat că românii nu sunt în pericol. Oficialul a mai declarat că nu trebuie să fim îngrijorați pentru că „nu va exista un conflict militar între NATO și Rusia”. Dar, cu toate astea, se fac scenarii posibile. Unul dintre ele are legătură cu zonele pe care le-ar putea viza Putin într-un posibil atac asupra României. Cel care a vorbit despre acest aspect strategic este generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Posibilele scenarii dacă Rusia ar porni un război în România

Situația este una tensionată, și chiar dacă oficialii nu vorbesc despre asta, tensiunile există. Datorită acestor tensiuni mocnite, asigurările din partea guvernanților ar putea avea un efect redus în România, membră NATO din 2004, unde mulți sunt la limită de la atacul rusesc asupra Ucrainei.

Teama României își are rădăcinile în invaziile repetate ale Rusiei de-a lungul secolelor. Teritoriul controlat de Rusia, Transnistria din Moldova, aflat la doar 160 km de granița cu România, este cea mai vestică garnizoană a Moscovei. România a promis „sprijin politic necondiționat” pentru Ucraina în cazul unei invazii rusești și a oferit Ucrainei sprijin în domeniul securității cibernetice.

Citește și: În ce condiții va ataca Rusia România. Avertisment lansat de presa rusă pentru țara noastră

„Întotdeauna rămâne deschiderea la Marea Neagră, Dobrogea”

Odată cu escaladara situației, au apărut, cum era firesc, și întrebările, dar și posibilele scenarii de atac ale Rusie îndreptate împotriva României. Foști militari de carieră, precum generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, au vorbit de posibile zone și orașe țintă pentru Putin.

„Întotdeauna rămâne deschiderea la Marea Neagră, Dobrogea. Încă trebuie înzestrată, ca să poată face față. Este pregătită. (…) experiența batalioanelor dislocate în Afganistan, în sistem rotațional, a creat coeziune de luptă și a creat situația unui antrenament nedorit. Am avut și pierderi umane.

Ca atare există o soliditate a unităților din punct de vedere al coeziunii de luptă, contează enorm de mult, există un nivel bun de pregătire, pentru că în ultimii 3 -4 ani, existând și resurse, s-au intensificat exercițiile pe teritoriul național. Două componente trebuie dezvoltate. Programele de înzestrare și problematica refacerii rezervei armatei României pe baze voluntare”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Deși, pentru moment, nu se pune problema unei amenințări, totuși guvernanții și liderii NATO au avut discuții pe această temă. Pe de altă parte, la Summit-ul de la Bruxelles s-a luat decizia suplimentării trupelor pe flancul estic NATO, adică în România. Decizia a venit ca efect al atacurilor din ce în ce mai intense ale Rusiei în Ucraina.