Primul ajutor în caz de leșin – cum se acordă ca la carte
Există situații în care ne putem confrunta cu probleme medicale de urgență în care avem șansa să intervenim până la apariția unui echipaj medical de specialitate. Leșinul se poate număra printre cazurile de acest gen. Un caz în care putem da o mână de ajutor dacă avem un minim de cunoștințe privind acordarea primului ajutor.
Ce este mai exact leșinul?
Leșinul este o pierdere bruscă dar de scurtă durată a cunoștinței. De cele mai multe ori, apare atunci când creierul nu primește destul sânge și nici oxigenul pe care îl transportă sângele. Deseori, apare fără semne premergătoare, dar sunt cazuri în care poate fi precedat de unele simptome. I se poate întâmpla oricui la orice vârstă. Cu toate acestea, cel mai frecvent apare la persoanele ce sunt trecute de vârsta de 60 de ani. Estimările susțin că aproximativ 25% dintre oameni leșină cel puțin odată după această vârstă.
Simptome ce pot apărea înainte de leșin
Leșinul este însoțit de paloarea feței și pierderea tonusului muscular. Înainte de toate acestea, persoana se simte amețită, slăbită și poate apărea chiar și senzația de greață. De asemenea, impresia de cap gol, sunetele pot fi percepute distorsionat iar vederea devine încețoșată sau întunecată. În cazul în care prezentați astfel de simptome, cere-ți ajutorul persoanelor din jur. Dacă sunteți acasă, ar fi cel mai bine să vă întindeți pe pat pentru câteva minute.
Pentru a putea preveni un posibil episod de leșin, medicii recomandă să nu săriți peste micul-dejun. Chiar dacă nu sunteți obișnuiți să luați masa de dimineață, puteți bea un ceai cald îndulcit cu puțină miere. Un alt lucru important ce poate preveni leșinul este alimentația. Bazați-vă, în general, pe fructe și legume.
Cauzele leșinului
Pierderea temporară a cunoștinței este o afecțiune paroxistică. Are o evoluție spectaculoasă care, de cele mai multe ori, este de natură funcțională. Este foarte important pentru orice persoană să poate oferi primul ajutor unei persoane ce și-a pierdut cunoștința, din momentul respectiv până când va putea fi evaluată de un medic. Astfel de cunoștințe minime pot salva viața cuiva.
Cauzele leșinului sunt multiple: căldură excesivă, efort intens, inducerea medicamentoasă a pierderii cunoștinței. De asemenea, se mai regăsesc și: schimbarea bruscă a stării emoționale, durerea puternică, statul în picioare pentru o perioadă îndelungată, efortul de a avea scaun, scăderea bruscă a tensiunii arteriale etc.
Primul ajutor în caz de leșin
- Ajutați persoana respectivă să se așeze în poziție orizontală. Este important să o așezați întinsă pe o parte, de preferat pe stânga, iar sub cap să îi puneți o pernă sau o haină, ce aveți la îndemână. Apoi, verificați căile respiratorii pentru a vă asigura că nu există obturații. Îndepărtați cureaua sau orice are strâns persoana pentru a avea suficient aer.
- Încercați să o ajutați să își recapete cunoștința prin stropirea feței cu puțină apă.
- Verificați căile aeriene pentru a fi sigur că nu există obturații și fii atent dacă victima vomită.
- Se verifică respirație și orice altă mișcare.
- Compresele cu apă rece pe frunte pot ajuta.
- Dacă victima nu își revine într-un minut, sunați la urgențe
- În cazul în care își revine, încurajați persoana să rămână întinsă până la venirea ambulanței.